Numărul transportatorilor care cer majorarea tarifelor, în continuă creștere

  • 6 sept. 2019, 16:17
  • 1 186
  • 5

80 de companii de transport din țara noastră solicită majorarea tarifului. Transportatorii au avut o întâlnire cu reprezentanții Ministerului Economiei în cadrul căreia au abordat acest subiect. Astfel, potrivit calculelor autorităților, tariful la transportul interraional și raional trebuie să fie nu mai puțin de 92 bani per pasager/km.

„Ministerul nu dispunea la acea dată de calculele sale preventive și a promis că la ședința următoare din 12 septembrie 2019 ni le va prezenta. Ministerul a fost informat că tărăgănarea examinării chestiunii legate de tarif, precum și nepublicarea indicilor care stau la baza calculului este interpretată de către transportatori ca o nouă tentativă de a ne minți, asemeni ”negocierilor” din 2013 cu privire la executarea unei hotărâri judiciare prin care ministerul a fost obligat să aplice tariful de 58 bani per pasager/km. Deaceea am solicitat ca la ședința următoare presa să fie informată despre poziția ministerului față de chestiunea legată de tarif și să-i fie asigurat accesul la discușiile dintre transportatori și minister. Mai jos prezentăm indicii de bază care au stat la baza calculelor din 2013 și 2019”, a declarat
Președintele Consiliului APOTA, Oleg ALEXA, prin intermediul unui comunicat de presă.

AGORA amintește că pe 20 august șoferii, membri ai Asociației Patronale a Operatorilor de Transport Auto au transmis un demers în acest sens ministrului Economiei, Vadim Brînzan. 

În anul 2012 tarifele au fost majorate de la 0,36 la 0,48 bani/kilometru. De atunci alte ajustări de tarif nu s-au făcut, deși carburanții s-au scumpit, la fel și cheltuielile de întreținere.