Mai multe companii care s-au creditat de la cele trei bănci devalizate nu vor să întoarcă banii

  • 4 sept. 2019, 16:34
  • 479

Mai multe companii care s-au creditat, anterior, de la cele trei bănci implicate în furtul bancar nu vor să întoarcă banii. Asta a spus șefa Executivului, Maia Sandu, care a adus cazul la cunoștința ministrei Justiției, Olesea Stamate.

„Un subiect îngrijorător. Sunt companii care merg în instanță pentru a fi exonerate de achitarea creditelor luate de la cele trei bănci care au fost implicate în furtul bancar. Au tupeul să spună că, pe motiv că aceste bănci au fost implicate în furturi, nu mai trebuie să returneze banii. Cetățenii știu cum s-a  ajuns la lichidarea acestor trei bănci. Dacă oricum cetățenii au preluat povara întoarcerii acestui furt, aceste companii consideră că nu mai e necesar să întoarcă banii”, a declarat Maia Sandu la ședința Guvernului din 4 septembrie.

În luna august 2016, Guvernul Filip, prin asumare de răspundere, a adoptat pachetul de legi prin care banii dispăruți din sistemul bancar au fost transformați în datorie de stat. Ulterior, legile au fost promulgate de fostul președinte Nicolae Timofti. 

Prin convertirea garanțiilor de stat în datorie publică, au fost emise obligațiuni în valoare de 13,6 miliarde lei, pentru o perioadă de 25 de ani, cu rata efectivă a dobânzii de 5%.