În Moldova vor fi instituite fonduri de pensii facultative

  • 10 iul. 2020, 7:08
  • 1 577

În Republica Moldova vor fi instituite fonduri de pensii facultative. Deputații au aprobat, în prima lectură, proiectul de lege privind fondurile de pensii facultative, elaborat de către Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF). 

Prezenta lege stabilește cadrul legal privind constituirea și funcționarea fondurilor de pensii facultative pe baza economiilor capitalizate individuale, stabilește cerințele față de organizarea, licențierea și activitățile desfășurate de administratori, norme privind depozitarii fondurilor de pensii facultative, precum și competențele de supraveghere a acestor entități de către CNPF. Noua lege va substitui Legea cu privire la fondurile nestatale de pensii, adoptată în 1999 și care, potrivit aprecierilor, nu este funcțională. 

Spre deosebire de vechea lege, sistemul pensiilor facultative nu limitează participarea persoanelor în funcție de mărimea contribuției sau de statut de persoană juridică. 

Sistemul facultativ de fonduri de pensii se va forma pe baza contribuțiilor voluntare ale salariaților și/sau angajatorilor. Fiecare participant decide fondul de pensii la care contribuie, precum și mărimea contribuției, încheind în acest sens un act individual de aderare la fond. În cazul creării unui fond ocupațional — angajatorul propune propriilor salariați un plan de pensii facultative, achitînd contribuțiile. Contribuția poate fi divizată între salariat și angajator. Astfel, pentru angajatori, pensia facultativă poate reprezenta un instrument eficient de motivare a salariaților și de management al resurselor umane, consideră autorii proiectului. 

Administrarea activelor fondurilor de pensii facultative va putea fi efectuată de o societate de pensii sau de către o entitate reglementată din sectorul financiar (bancă, societate de administrare fiduciară a investițiilor, asigurător/reasigurator) ori de către sucursalele persoanelor juridice autorizate pentru activitățile de administrare a fondurilor de pensii din în alte state, înființate în Republica Moldova și licențiate. 

De asemenea, proiectul de lege prevede constituirea Fondului de garantare a contribuțiilor în sistemul de pensii facultative reglementat și gestionat de CNPF, care va avea menirea să compenseze pierderile participanților și beneficiarilor fondurilor de pensii facultative în cazul imposibilității asigurării lor de către administratorii de fonduri de pensii. În scopul detalierii modului de constituire, de contribuire și de utilizare a Fondului respectiv, va fi elaborată o lege specială. 

Proiectul de lege a fost elaborat ca o măsură de dezvoltare a investitorilor instituționali și transpune prevederile Directivelor UE.