În Moldova, mai multe companii produc deja echipamente medicale de protecție

  • 1 mai 2020, 7:50
  • 530

Mai multe companii din sectorul automotive au decis să-și reprofileze activitatea, în contextul pandemiei, şi au trecut de la producerea huselor pentru transportul auto la confecționare de echipamente de protecție, măști, combinezoane, botoşi şi viziere. Procesul a fost discutat miercuri în cadrul unei videoconferințe, cu participarea ministrului Economiei și Infrastructurii, Sergiu Railean, și a unei echipe de experți internaţionali, transmite MOLDPRES.

Prima companie care a reușit să se reprofileze a fost „Confezioni Andrea MDV SRL” din municipiul Soroca. Fabrica cu capital italian numără peste opt sute de angajați și deține un parc complex de echipament de producție. În perioada de carantină, compania a reușit să producă zilnic peste 5 700 de combinezoane pentru instituțiile medicale din țară și să securizeze peste 320 de locuri de muncă. Capacitatea fabricii este de circa 30 de mii de combinezoane de protecție. 

O altă companie care a acceptat provocarea de a produce echipamente de protecție este „APM Automotive Protection SRL” din orașul Briceni. Compania cu capital slovac-german angajează peste 280 de persoane, și produce săptămînal peste 3 000 de combinezoane, securizînd 40 de locuri de muncă. La fel, întreprinderea „ConTeyor SRL” cu capital polonez, din raionul Căușeni, specializată în producerea huselor pentru containere folosite la transportarea pieselor auto și-a modificat linia de producție. În prezent compania confecţionează viziere și măști de protecție. 

Potrivit ministrului Economiei, o astfel de reprofilare a activității este binevenită atît pentru investitori, cît și pentru instituțiile medicale din țara noastră. 

„Aprovizionarea cu materiale sanitare este esențială în această perioadă. Încurajăm și susținem companiile care contribuie la completarea necesarului cu echipamente de protecție”, a menționat Sergiu Railean. 

În condiţiile de criză pandemică, provocată de COVID-19, Ministerul Economiei şi Infrastructurii este susţinut în cadrul proiectului „Consilierea Guvernului Republicii Moldova pe politici economice”, implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) Moldova cu suportul financiar al Ministerului Federal pentru Cooperare Economică și Dezvoltare al Germaniei și al Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare.