Ghețu: Statul nu are posibilitatea să compenseze 50% din salarii

  • 10 apr. 2020, 9:40
  • 2 478

Statul nu are posibilitatea să compenseze 50% din salariile lucrătorilor din întreprinderile sectorului real, care au fost nevoite să-şi suspende activitatea din cauza crizei de coronavirus, consideră şeful Direcţiei politici în domeniul raporturilor de muncă a Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Alexandru Gheţu.

Potrivit Infotag, joi, în cadrul unor dezbateri online, el a spus că situaţia cu pandemia este "una fără precedent", transmite Știri.md.

"Când întreaga lume este în criză, nici nu ştii măcar de la cine să aştepţi susţinere, deoarece toate ţările sunt ocupate cu problemele interne.

Starea de urgenţă este similară cu cea de război, când unele drepturi civile pot fi restricţionate, iar acest lucru se referă şi la dreptul la muncă.

Mai mult, adesea apare întrebarea de ce Guvernul nu ia măsuri decisive pentru susţinerea populaţiei ocupate şi a mediului de afaceri", a spus Gheţu.

El a menţionat că, "în situaţia actuală, există agenţi economici care activează mult mai productiv (farmacii, magazine alimentare) şi, în acelaşi timp, există cei care au ajuns practic într-un punct mort (afacerile hoteliere)".

"Înţelegem că mulţi antreprenori sunt limitaţi în ceea ce priveşte capacităţile lor, nefiind în stare să plătească salariile în condiţiile în care activitatea este suspendată.

Dar, pe de altă parte, să laşi angajatul în voia sorţii este, de asemenea, anormal. Dacă Guvernul ar avea posibilităţi financiare de a plăti 50-75% din salariile angajaţilor unor astfel de întreprinderi, desigur, antreprenorii ar putea menţine salariul la 100%. Dar, din păcate, o astfel de posibilitate nu există", a spus funcţionarul.

Potrivit lui, ministerul "primeşte o mulţime de petiţii de la cetăţeni care sunt obligaţi să semneze cerere de plecare în concediu sau chiar de demisie".

Pe de altă parte, "există întreprinderi care doresc să păstreze angajaţii buni şi acestea, la fel, se adresează la minister, menţionând că pot rezista în aprilie, dar iată mai apoi...". Gheţu a menţionat că impactul crizei asupra şomajului deocamdată "nu poate fi prognozat".

El a comentat una dintre măsurile Comisiei Pentru Situaţii Excepţionale cu privire la majorarea ajutorului de şomaj, menţionând că "o astfel de măsură îi lasă în umbra pe cei care rămân oficial la serviciu, dar sunt nevoiţi să se autoizoleze şi, în acelaşi timp, nu pot miza pe indemnizaţii şi nici pe salariu".

Gheţu a menţionat că situaţia viitoare va depinde, în multe privinţe, de durata crizei: "dacă aceasta se va încheia până la sfârşitul lunii aprilie, aşa cum spun unii experţi, atunci evenimentele vor evolua după scenariul mai puţin tragic, iar dacă va dura până în mai-iunie, atunci va fi foarte dificil".