Economist: Moldova se așteaptă la cel mai mare deficit bugetar de până acum

  • 30 apr. 2020, 8:37
  • 1 083

Moldova se aşteaptă la cel mai mare deficit bugetar din istoria sa. Această opinie aparţine expertului economic din cadrul Institutului pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale "Viitorul", Veaceslav Ioniţă.

Potrivit Infotag, el a menţionat pe reţelele de socializare, că a fost nevoit să ofere câteva concretizări cu privire la împrumutul rusesc, "întrucât au apărut mai multe titluri manipulatorii" despre opinia expertului în acest sens, transmite Știri.md.

Astfel, potrivit lui, "încă anul trecut, şi-a exprimat îngrijorarea pentru faptul că Moldova a aprobat un buget, unde 10 mlrd. de lei urmau să fie acoperite din granturi şi credite".

"Pandemia ne-a adus minus 7 mlrd. de lei la venituri şi plus 2 mlrd. de lei la cheltuieli. Deci, în total gaura bugetară a crescut cu alte 9 mlrd. de lei.

În prezent veniturile bugetare se estimează la 34,5 mlrd. lei, iar cheltuielile la 53,5 mlrd. lei. Respectiv, avem cea mai mare gaură bugetară din istoria Republicii Moldova", a menţionat Ioniţă.

Potrivit lui, "această gaură de 19 mlrd. de lei urmează a fi acoperită din granturi, împrumuturi interne şi externe".

"Guvernul continuă să fie izolat pe plan internaţional şi nu prea poate conta pe granturi. Deci se va miza doar pe împrumuturi.

Cam trist. Împrumuturile externe se estimează la 14 mlrd. de lei. Iar, creditul oferit de Federaţia Rusă este una din soluţii, dar cu condiţia că sunt respectate interesele naţionale, legislaţia şi Constituţia", consideră expertul IDIS "Viitorul", Veaceslav Ioniţă.

Cu toate acestea, expertul a subliniat că "în forma actuală Acordul de împrumut are o problemă mare legată de punctul 7.2, care prevede transformarea datoriilor companiilor private în datorii publice".