Comunicarea cu transportatorii va continua, a dat asigurări conducerea Ministerului Economiei

  • 10 ian. 2020, 13:44
  • 401

Comunicarea cu transportatorii va continua, iar ordinul de majorare a tarifelor la transportul de pasageri nu va fi anulat. Vom convoca cu regularitate ședințe pentru a cunoaște cum progresează procesul de încadrare a celor 4 000 de autobuze în cele două categorii de confort. Declarațiile au fost făcute de ministrul Economiei și Infrastructurii, Anatol Usatîi, într-un interviu pentru un portal din capitală, relatează MOLDPRES.

Oficialul a specificat că modelul de dialog inițiat de autorități este calea potrivită pentru soluționarea problemelor din transport. ”Respectăm oamenii care muncesc și investesc în transport și am cerut de la ei să respecte pasagerii. Pe baza acestor principii, dialogul a progresat sănătos și rapid. În industria transportului lucrează mii de șoferi, peste zece mii de oameni. Ei sunt moldoveni. Ei nu sunt pe altă parte a baricadei. Dacă vrem servicii de transport de calitate și sigure, trebuie să le oferim acestor oameni posibilitatea să câștige suficient prin munca lor. De profesionismul lor depinde viața a sute de mii de oameni transportați zilnic. Și, în spatele lor sunt familii: soții, copii, părinți”, a remarcat Usatîi.

El a adăugat că problema tarifelor este una sensibilă, iar sarcina ministerului a fost să creeze condiții potrivite pentru ca transportul de pasageri să se poată dezvolta și satisface necesitățile oamenilor pe tot teritoriul țării. “Este cazul să înțelegem că dacă nu găseam o soluție rațională, sute de mii de oameni rămâneau fără servicii de transport”, a specificat ministrul.

De la 1 ianuarie 2020, după mai multe proteste ale transportatorilor de pe rutele interurbane, Ministerul Economiei și Infrastructurii a dispus creșterea tarifului pentru călătorii. Astfel, după majorare, în cazul mijloacelor de transport standard, tariful este de 60 de bani per kilometru, iar în cazul unităților de transport modern, tariful a fost mărit cu 22 de bani și ajunge la 70 de bani per kilometru.

Începând cu data de 1 februarie, transportatorii vor trebui să obţină certificatele care vor stabili categoria de confort a autovehiculelor. Certificatele vor fi eliberate nemijlocit de către ANTA, care va avea şi obligaţia de a monitoriza şi gradul de încadrare.

Datele prezentate de conducerea MEI arată că jumătate din autobuzele antrenate în transportul de pasageri au peste 20 de ani, iar 300 de unităţi au mai mult de 30 de ani, termenul de exploatare fiind depăşit.