Cînd va deveni funcțional registrul bunurilor infracţionale confiscate

  • 29 iun. 2020, 9:52
  • 483

Deși conceptul tehnic al Sistemului informațional automatizat „Registrul bunurilor infracționale indisponibilizate” (SIA RBII) a fost aprobat încă în ianuarie 2020, acesta nu a devenit deocamdată funcțional. Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale menționează că este în proces de identificare a surselor financiare pentru finalizarea procesului de implementare. Autoritatea își propune ca Registrul să devină funcțional la finele anului 2020. 

Într-un răspuns pentru IPN, ARBI menționează că, după aprobarea conceptului și a regulamentului privind modul de ţinere a Registrului, următoarea etapă este punerea în aplicare, prin elaborarea și achiziționarea softului specializat. Conform conceptului tehnic, SIA RBII este alcătuit din mai multe module, care pot fi achiziționate și dezvoltate treptat. 

„Deoarece suportul financiar la elaborarea conceptului a fost realizat de către proiectul comun al Uniunii Europene și al Consiliului Europei „Controlul corupției prin aplicarea legii și prevenire” (CLEP), care deja și-a încheiat misiunea în Republica Moldova, Agenția întreprinde măsuri spre identificarea surselor pentru finalizarea procesului de implementare a Sistemului”, precizează Agenția. Bugetul necesar urmează să fie calculat în funcție de volumul și parametrii tehnici oferiți de viitorul dezvoltator. 

În hotărîrea de Guvern cu privire la aprobarea conceptului se menționa că în prezent evidența bunurilor infracționale indisponibilizate se efectuează prin intermediul documentelor electronice, ceea ce presupune numeroase riscuri. „Actualmente, modul de documentare a acestor proceduri nu permite o evidență eficientă și este complicat de păstrat un istoric al procedurilor efectuate. În lipsa unui sistem informațional automatizat, colaboratorii Agenției întîlnesc dificultăți la coordonarea activităților în grupuri de lucru și la respectarea termenelor de finalizare și documentare a investigațiilor”.

Registrul bunurilor infracționale indisponibilizate urmează să constituie sursa informațională care cuprinde informații și documente cu privire la indisponibilizarea bunurilor infracționale, evaluarea, administrarea, valorificarea, confiscarea și încasarea efectivă a contravalorii acestora în folosul beneficiarului. Proprietarul SIA RBII este statul. Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale din cadrul Centrului Național Anticorupție este posesorul și deținătorul Registrului și urmează să asigure condițiile juridice, organizatorice și financiare pentru crearea și ținerea acestuia.

Furnizorii datelor în Registru sînt: ARBI, procurorii, executorii judecătorești, Serviciul Fiscal de Stat și instanțele de judecată. De asemenea, destinatari ai datelor din Registru sînt ARBI, procurorii, executorii judecătorești, Serviciul Fiscal de Stat, instanțele de judecată, Ministerul Finanțelor, Serviciul Informații și Securitate.