China este printre principalii partenerii comerciali ai Republicii Moldova

  • 29 iun. 2020, 9:12
  • 432

Promovarea produselor moldovenești pe piața chineză depinde mult de contextul cultural, iar o vizibilitate mărită pe rețelele de socializare locale și poveștile de succes ale antreprenorilor moldoveni activi pe piața chineză contribuie la creșterea cererii și a consumului. Aceasta este concluzia celei de-a 7-a sesiuni, cu genericul „Busola spre Asia și Pacific”, desfășurată online, joi, în cadrul programului „Export morning”, organizat de Agenția de Investiții, transmite MOLDPRES.

În contextul pandemiei de Covid-19, programul lansat anul trecut continuă online și are scopul de a oferi antreprenorilor moldoveni suport complex – informativ și practic – pentru a accede pe piețele externe. Sesiunea dedicată exporturilor în China a întrunit experiența de comerț bilaterală pre-pandemie, situația actuală și viziunea de viitor, privind exporturile pe această piață, din perspectiva companiilor locale care reprezintă sectoarele de top pentru export.

„China este al 20-lea partener de export al Moldovei în 2019 și stabil al 3-lea partener de import. Totodată, piața chineză este a 5-a cea mai mare piață de export pentru vinul moldovenesc în 2018, dublându-și volumul în ultimii 5 ani. În 2019, la inițiativa Agenției a fost organizat Forumul Moldo-Chinez cu participarea a 12 investitori de top din China, iar sesiunile bilaterale B2B au demonstrat că există un potențial ce trebuie valorificat. Participând cu sesiuni de prezentare a potențialului investițional și de export al țării în China, susținând  antreprenorii autohtoni să-și promoveze produsele pe platforma caselor de comerț în  orașele Xi An și Tianjn cu stand de țară, Agenția de Investiții are toată deschiderea de a susține businessul în efortul acestora de promovare, și de a contribui în continuare la consolidarea relațiilor moldo-chineze, reciproc avantajoase”, a estimat Rodica Verbeniuc, directorul general al  Agenției de Investiții:

În anul 2019, Republica Moldova a exportat pe piața chineză mărfuri în valoare totală de 17,4 milioane de dolari SUA. Astfel, China se clasează pe locul 6 printre principalii parteneri comerciali ai țării noastre la nivel mondial, cu o pondere de 7,1% din volumul comerțului total.

„Populația Chinei de circa 1,4 miliarde de oameni are cel mai mare potențial de consum din lume. China este un partener comercial important al Republicii Moldova și suntem deschiși să consolidăm relațiile comerciale dintre China și Moldova. După pandemie, promovăm deschiderea către lumea exterioară, stabilizăm aprovizionarea lanțului industrial și dezvoltarea economică, iar importurile vor fi extinse activ pentru a dezvolta o piață la nivel înalt”, a relevat  Zhang Yinghong, ambasadorul Chinei în Republica Moldova.

În prezent, Moldova și China desfășoară negocieri în vederea semnării Acordului de Comerț Liber, care va extinde exportul și importul pe piața moldovenească și chineză, precum și va intensifica cooperarea economică și comercială dintre aceste state.

Potrivit Iulianei Drăgălin, secretar de stat la Ministerul Economiei și Infrastructurii, pe parcursul anilor, relațiile comercial-economice moldo-chineze au cunoscut o perioadă dinamică de ascensiune. „Negocierile privind Acordul de liber schimb dintre Republica Moldova și China, a parcurs deja trei etape, în cadrul cărora am agreat 70% din cadrul legal”, a spus Drăgălin.

Ediția  actuală, dedicată Chinei, a fost precedată de sesiunile axate pe potențialul de export din România, Polonia, Bulgaria, Germania, Italia, Cehia. Următoarea sesiune va viza posibilitățile de export pe piața din Federația Rusă.