Ce sa nu spui niciodata la un interviu de angajare. Sau poti spune, daca nu vrei jobul

  • 22 dec. 2020, 11:51
  • 776

Te afli in fata angajatorului tau, la interviu si, inevitabil, urmeaza intrebarile. Esti pregatit? Sa vedem ...

1. ''Peste cinci ani ma vad in locul tau''

''Unde te vezi peste cinci ani?'' - e o intrebare care nu lipseste de la aproape niciun interviu clasic de angajare. Culmea e ca, intrebarea nu e deloc mai populara decat raspunsul pe care il dau aproape in unanimitate toti candidatii: ''In locul tau", ii spui sefului.

Ei bine, ar fi bine sa schimbi raspunsul. Orice manager care iti adreseaza aceasta intrebare a mai auzit raspunsul acesta de prea multe ori incat sa i se para altfel decat demn de ignorat si superficial.

Cu alte cuvinte, nu vei face o impresie prea grozava cu el!

Opteaza spre un raspuns deschis, detasat de doza de aroganta anterioara,  alege un raspuns care sa transmita dorinta ta de a evolua, insa insa nu doar din punct de vedere ierarhic, intr-o pozitie superioara in cadrul companiei, ci din punct de vedere profesional, prin acumularea de cunostinte, prin perfectionare, prin implicarea si pasiunea pe care te arati dispus sa le cultivi si sustii in timp.

2. ''Spuneti-mi mai multe despre companie''

Pot fi momente, in cadrul unui interviu, in care simti nevoia ''sa spargi'' linistea apasatoare, sau sa schimbi un anumit subiect, insa alege orice alta tema in afara de a cere informatii despre compania la care te-ai dus sa sustii un interviu de angajare.

Se presupune ca ai ajuns in acel punct in mod responsabil, in urma unei analize, pe baza unor argumente, nu ca erai prin zona, ai vazut un afis de angajare, si ai zis sa treci si tu pe acolo.

Cu o astfel de replica vei transmite un mesaj negativ despre tine. Spre exemplu, ca poti fi o persoana superficiala.

Gandeste-te ca, daca ai fost selectat sa te prezinti la interviu, angajatorul tau ti-a studiat CV-ul, s-a interesat despre tine si cariera, studiile si viata ta. E o dovada de respect sa stii, la randul tau, detalii cel putin esentiale, despre firma in care iti doresti sa lucrezi.

Daca ai, totusi, curiozitati, incearca alta abordare. De exemplu, ''care sunt obiectivele saptamanale ale echipei?''

3. ''Defectul meu e ca sunt prea perfectionist''

Trebuia sa adaugam sectiunea aceasta dupa cea cu ''peste cinci ani ma vad in locul tau'', insa am considerat ca avem, cu totii, nevoie de un moment de respiro intre aceste doua MAXIME CLASICE ale interviurilor de angajare. 

Ai putine sanse sa nu ti se ceara la un interviu sa spui cateva calitati, dar si defecte pe care le ai. Daca in privinta calitatilor, mari gafe nu se prea fac, poate doar prin insiruirea redundanta a tot soiul de adjective sinonime intre ele, in privinta defectelor avem o replica ce parca a devenit contagioasa printre candidati: ''Defectul meu e ca sunt perfectionist''.

Sa fim seriosi!

Managerii deconteaza aceste cuvinte astfel: ''Sunt prea slab sa-mi rescunosc defectele''.

Ce ai de facut? Cere feedback-uri de la angajatorii, colegii sau partenerii anteriori si analizeaza parerile lor obiective despre tine. Abia apoi formuleaza-ti o lista de ''defecte'' si ''calitati''.