Ce miscari in cariera ar trebui sa faci in 2021

  • 19 ian. 2021, 10:53
  • 2 332

Anul trecut a adus schimbari semnificative in viata noastra, atat in plan profesional, cat si in ceea ce priveste aspectele vietii personale. Daca ati fost norocos si ati scapat, atat dumneavoastra, cat si familia, de problemele medicale, cu siguranta nu v-au ocolit tensiunile sociale, lipsa de predictibilitate, de stabilitate, teama legata de ceea ce va urma, insecuritatea financiara sau chiar pierderile materiale. Din aceste motive, e important ca in 2021 sa aplicam lectiile invatate anul trecut.

Cei mai multi dintre angajati au fost nevoiti sa lucreze de acasa, sau, daca s-au deplasat la birou, ocupand pozitii manageriale, au fost nevoiti sa invete sa formeze in continuare o echipa omogena, cu angajatii aflati in munca remote.  

Daca ati lucrat de acasa, e posibil sa fi descoperit ca nu e ceea ce va doriti. Ca nu puteti da acelasi randament si nu puteti oferi aceeasi calitate a muncii dvs. Prin urmare, iata o lectie importanta oferita de 2020: sunteti omul sociabil, care are nevoie de interactiune umana, de diversitate vizuala, de miscare. Dinamismul va inspira si, pe cale de consecinta, puteti sa va folositi mai bine de acum incolo de atuurile dvs., stiind modul in care functionati. Cum ati putea face asta? De exemplu, evitati  de acum incolo sa purtati discutii si negocieri care nu se desfasoara fata in fata, pentru a putea sa detineti controlul si sa va aruncati in arena cu toate atuurile de care dati dovada cand va priviti in ochi partenerul de business.

Daca ati descoperit in aceasta perioada ca munca de acasa va gaseste mai degraba inspirati, energici si va e utila programului, ca puteti mentine un echilibru intre viata personala si profesionala si ca, astfel, aveti timp si pentru pasiuni si pentru munca si puteti furniza aceeasi calitate a muncii dvs., atunci iata, din nou, un avantaj pe care il puteti folosi in cariera, de acum incolo.

In cazul in care ati descoperit ca munca remote va avantajeaza, puteti sa va construiti cariera in jurul activitatii online, adaugand si alte colaborari virtuale, care inainte nu puteau fi desfasurate, pentru ca, fie necesitau prezenta dvs. fizica acolo, fie nu va incantau ca idee, crezand ca nu veti face fata.

Poate ca in 2020 ati descoperit ca nu va doriti sa puneti cariera mai presus de orice. Stand mai mult timp acasa, cu familia, copiii, parintii, v-ai dat seama poate ca ati gresit cand ati ales, in trecut, sa stati ore peste program la birou, sa renuntati la timpul petrecut cu cei dragi, pentru a va ridica in cariera. Ei bine, o astfel de concluzie are o rezolvare simpla in 2021: renuntati la unele dintre responsabilitati, poate si la o eventuala promovare. Daca vreti sa puneti familia pe primul plan, acest lucru se poate doar facand ''sacrificii'' in plan profesional.

Prin urmare, lasati de-o parte atitudinea ''workaholica'' si fiti mai prezent in sanul familiei.

Poate ca 2020 v-a aratat ca jobul de care va plangeati este foarte bun, pentru ca, ''de bine, de rau'', cum spunem noi, romanii, a reprezentat un pilon stabil in toata aceasta nebunie a pandemiei. Daca este asa, in 2021 ati putea amana planurile de schimbare a locului de munca, mai ales ca se anunta vremuri destul de tulburi pe piata muncii, motiv pentru care locurile de munca nu vor fi chiar la orice colt de strada, iar angajatorul dvs. v-a demonstrat deja sustinerea si aprecierea si e putin probabil sa vi le retraga tocmai acum. 

Astfel, 2021 poate fi anul marilor schimbari, sau anul in care facem un pas in spate in cariera. Cert e ca ar trebui sa fie anul in care aplicam lectiile din 2020, in care luam decizii bazate pe experienta unui an care ne-a aratat tuturor ca, in fapt, adevaratele valori si bucurii sunt in noi, sunt persoanele dragi noua si tin mai degraba de sanatate si liniste, decat de bani.