Ce este inflația și de ce trebuie s-o înțelegem?

  • 22 ian. 2020, 10:35
  • 909

PE SCURT

„Inflația este la fel de violentă precum un tâlhar, la fel de înspăimântătoare precum un hoț armat și la fel de letală precum un asasin plătit”, declara în 1978 președinte american Ronald Reagan.

Dar ce este inflația și cum afectează ea cetățenii de rând? De ce Banca Națională și Biroul Național de Statistică prezintă periodic informații privind rata de inflație?

Pentru început, așa o situație. Te-ai întrebat de ce acum o lună cu 20 de lei puteai să-ți cumperi o pâine și 10 ouă, iar în luna următoare să constați că, pentru aceleași produse, vei fi nevoit, de exemplu, să plătești cu 20 de bani mai mult? 

PE LUNG


1-20 


Inflația este reprezentată de creșterea generală a prețurilor, indiferent dacă discutăm de bunuri de larg consum, de combustibili, ori de servicii. 

Rata inflației reprezintă procentul cu care prețurile au crescut sau scăzut într-un interval anume de timp. 

De obicei, acest indice este calculat de la o lună la alta sau de la un an la altul și îți spune cât de repede și de mult au crescut prețurile în perioada respectivă de timp.

Iată un exemplu: dacă indicele de inflație pentru un litru de benzină este de 2% pe an, asta înseamnă că prețul benzinei va fi cu 2 % mai mare de la un an la altul.

Fiecare gospodărie are propriile obiceiuri de consum: unele dețin un autoturism și consumă carne, altele preferă exclusiv utilizarea mijloacelor de transport în comun sau alimentația vegetariană. Media obiceiurilor de consum ale gospodăriilor populației, luate în ansamblu, determină ponderea pe care diferite produse și servicii o au în măsurarea inflației.

La calcularea inflației, sunt luate în considerare toate bunurile și serviciile care intră în consumul gospodăriilor populației, inclusiv:

  • articole zilnice (cum ar fi alimentele, benzina);
  • bunuri de folosință îndelungată (de exemplu, îmbrăcămintea, calculatoarele personale și mașinile de spălat);
  • serviciile (cum ar fi coaforul, asigurările și închirierea de locuințe).

Determină singur valoarea inflației

Se poate să fi auzit în trecut că inflația în Moldova fost de „X” sau că în 2018 am avut o inflație egală cu „Y”, dar credeai că aceste cifre nu te influențează în niciun fel.

Noi îți propunem să faci următorul exercițiu, prin intermediul căruia vei putea determina indicele prețurilor de consum (sau IPC, cum mai este el cunoscut). 

IPC este un indicator economic, ce măsoară evoluţia de ansamblu a preţurilor mărfurilor cumpărate şi a tarifelor serviciilor utilizate de către populaţie într-o anumită perioadă (denumită perioada curentă) faţă de perioada anterioară (denumită perioada de bază sau de referinţă).

Alcătuiește o listă a produselor din coșul tău și a cantităților de servicii și produse pe care le-ai consumat într-un an dat (acesta va fi „anul de bază” ). Calculează cheltuielile totale pentru fiecare dintre aceste produse, înmulțind cantitățile cumpărate cu prețul respectiv. Adună rezultatele totale pentru toate produsele pentru a obține costul total de consum.Repetă pașii 2 și 3 pentru fiecare dintre anii următori. Împarte costul total al coșului pentru fiecare dintre anii următori la costul coșului din anul de bază, apoi înmulțește rezultatul cu 100. 

Urmând pașii din tabel, poți determina singur inflația și poți observa cum această valoare te influențează pe tine:


inflatie

Astfel, am determinat inflația anului x față de anul etalon, împărțim  valoarea totală din anul x la valoarea etalon și am înmulțit cu 100. Astfel: 3930 : 3690 x 100 = 106.5. Rezultă o rată a inflație de 6,5 %.

Anul y față de etalon are o inflație de 13.2 (4189 : 3690 x 100 = 113.2).

În felul acesta poți determina de unul singur care este inflația resimțită de tine și cum te afectează aceasta, personal.

De ce e important să știm despre inflație?

Economistul american Milton Friedman spunea că inflația este o formă de impozitare ascunsă și este adevărat pentru că fiecare din noi când își calculează veniturile reale, trebuie să țină cont de inflație. Cunoașterea mărimii inflației,dar mai ales capacitatea de a anticipa evoluția ei poate fi de ajutor la luarea deciziilor de a alege cel mai bun moment de a investi, economisi sau cheltui.

Totodată, sunt frecvente cazurile când statul deși nu are pe deplin posibilități reale, efectuează majorări de salarii, pensii sau indemnizații, iar ulterior aceste majorări sunt „mâncate” de inflație. Cetățenii trebuie să conștientizeze aceste lucruri, inclusiv pentru a aprecia mai bine și calitatea guvernărilor.