Câţi moldoveni deţin un card bancar şi câţi îl folosesc

  • 30 apr. 2020, 8:24
  • 1 215

Educaţia financiară este un capitol la care ţara noastră are încă mult de recuperat pentru a ajunge din urmă statele din regiune. Cel puţin aşa arată statisticile oficiale.

În acest moment la patru moldoveni revin doar trei carduri bancare, arată raportul privind evoluția sistemelor de plăți în Republica Moldova pentru anul 2019, publicat de Banca Naţională a Moldovei, transmite Știri.md cu referire la Mold-street.com.

40% din carduri nu sunt active

Am putea spune că 75% din moldoveni au card bancar, dar datele BNM denotă că din cele circa 2 milioane de carduri aflate în circulație la finele anului 2019, aproape 40% nu erau active, respectiv putem estima că mai puțin de jumătate din moldoveni folosesc cardul bancar.

Din păcate însă, aceaşi statististică ne arată că doar 64% din deținătorii de carduri bancare le folosesc pentru a efecua plăti curente. Deși cota retragerilor de numerar este mai mică, valoare medie a sumelor retrase continuă să depășească semnificativ pe cea a plăților.

75% din valoarea operațiunilor cu cardul sunt retrageri de bani

Astfel în 2019 valoarea totală a plăților fără numerar a constituit circa 17,21 miliarde de lei, în creștere cu 40% față de 2018. În aceeași perioadă valoarea retragerilor de numerar a fost de trei ori mai mare și a constituit 52,2 miliarde de lei.

Aceasta denotă că din păcate, majoritatea posesorilor de carduri bancare îşi scot toţi banii în ziua de salariu și doar o mică parte dintre ei preferând să facă plăţile cu ajutorul acestui intrument bancar.

Conform specialiştilor creşterea gradului de bancarizare ar aduce venituri importante la bugetul de stat, deoarece ar scoate din zona economiei subterane, unde se folosesc plăţi cash, sume importante de bani ce vor fi fiscalizate.

Totuși progresul este evident. Astfel dacă în 2015 în mediu fiecărui moldovean îi reveneau doar 3 plăți fără numerar, apoi în 2019 acest indicator a urcat la 19 plăți. Pentru comparație media în UE este de 151 de plăți.

Cardurile sociale sunt categoria cu cea mai înaltă rată a cardurilor active – 52% din numărul operațiunilor efectuate cu cardurile sociale sunt operațiuni de plată fără numerar, însă valoric retragerile de numerar reprezintă 84,2% din totalul operațiunilor efectuate.

Cine face jocurile pe piața cardurilor

Datele din raportul BNM arată că patru bănci controleayă 90% din piața cardurilor. Lider este Moldindconbank, cu 36,7% din toate cardurile deținute, după care urmează Moldova-Agroindbank – cu o cotă de 28,2%, Victoriabank – cu 17,4% şi Mobiasbancă – cu 7,3%.

Pe de altă parte după valoarea totală a operaţiunilor cota Moldindconbank este de 31%, cea a Moldova-Agroindbank – de 29%, a Victoriabank – 20,4%, iar a Mobiasbancă – 8%.

Din totalul de carduri emise în 2019, 52,3% făceau parte din sistemul de plată Visa Internaţional, iar 47,4% din sistemul MasterCard, iar restul erau American Express. În 2018 – lider era MasterCard cu 52,1%.

Conform statisticilor Băncii Naționale a Moldovei, în ultimul an se dezvoltă și infrastructura plăților, iar astăzi în Moldova sunt peste 22.000 de ATM şi terminale de plată, adică cu 12% mai mult decât la sfârșitul anului 2018.

Creşterea cea mai semnificativă de peste 47% a fost la terminalele contactless din magazine, care arată dorinţă centrelor comerciale de a spori confortul la efectuarea plăţilor atât pentru clienţi, cât şi pentru angajaţi.