Câți bani s-au obținut la bugetul de stat din plasarea VMS

  • 17 oct. 2019, 16:27
  • 477

În urma licitaţiei de marţi, Ministerul Finanţelor nu a reuşit să încaseze 22 mil. lei din plasarea valorilor mobiliare de stat (VMS). Oferta de VMS a fost de 400 mil. lei, însă ministerul a reuşit să plaseze valori în sumă de numai 378,98 mil. lei ($21,65 mil.).

Surse din cadrul Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) au comunicat corespondentului Infotag că cererea la VMS din partea băncilor comerciale a constituit 400,438 mil. lei.

Rentabilitatea medie a fost de 4,75-6,99%, fiind puţin mai mare decât la licitaţia precedentă.

"Situaţia pe piaţa valorilor mobiliare de stat arată că emitentului îi este din ce în ce mai greu să ţină tendinţa de creştere a ratei titlurilor de stat, ceea ce se reflectă în ofertele băncilor de procurare a valorilor mobiliare. Prin urmare, putem presupune cu siguranţă că la următoarea licitaţie de plasare a VMS, "pragul de sus" al rentabilităţii va depăşi valoarea de 7% pentru hârtiile cu scadenţa de un an", a spus interlocutorul agenţiei.

În acelaşi timp, el presupune că, dacă Ministerul Finanţelor va lua o poziţie dură, prin care va menţine rentabilitatea valorilor mobiliare prin reducerea ratelor propuse de bănci în oferte, mai mari de 7%, acest lucru va afecta direct volumul banilor atraşi din plasarea hârtiilor.

"Cumpărătorii VMS nu sunt mulţumiţi de rata de 6,9%, în condiţiile în care, în septembrie, rata anuală a inflaţiei a fost de 6,3%. Băncile, care anume ele sunt principalii cumpărători de valori mobiliare, privesc "perspectiva inflaţionistă" în plan de termen scurt. Ei înţeleg că, după trei luni de deflaţie, indicele preţurilor de consum este acum în creştere rapidă şi poate ajunge până la 8% şi mai mult", spun participanţii profesionişti ai pieţei.

Înţelegând că costul resurselor pe piaţa internă va creşte, băncile sunt încurajate în acest sens şi de autoritatea de reglementare, care transmite pieţei semnale în acest sens prin principalii indicatori ai politicii sale.

"Rata de bază este actualmente de 7,5% şi nu se poate exclude că, de îndată ce BNM ca considera că situaţia pe piaţă exercită o presiune excesivă asupra inflaţiei, acest indicator va fi revizuit prin majorare", consideră participanţii pieţei.

Întrebaţi cât timp emitentul de VMS va putea menţine rentabilitatea la titlurile de stat la nivelul de 6,99%, experţii prognozează că, oricât de mult Ministerul Finanţelor nu ar dori să facă acest lucru, oricum va trebui să majoreze rata valorilor mobiliare deja în baza rezultatelor inflaţiei din octombrie, a cărei rată anuală va depăşi 7%.