Аgenții economici se plâng de lipsa forței de muncă, vânzări puține și pe taxe mari

  • 30 ian. 2020, 13:31
  • 1 473
  • 8

Nu au cu cine lucra, vând puțin, în schimb statul le impune taxe mari – sunt doar câteva dificultăți, care îi împiedică pe producătorii autohtoni să-și dezvolte afacerile. Aceștia și-au expus în aceste zile marfa în cadrul expoziției anuale „Fabricat în Moldova”, însă cumpărătorii ieșeau mai mult cu mâinile goale. Se plâng și ei că tot ce au văzut interesant costă mult.

Olga și Tatiana au lansat vara trecută afacerea pe care au visat-o o viață: un brand care produce haine pentru copii, exclusiv din materiale naturale. Femeile însă se plâng că taxele enorme le sufocă și le reduc veniturile.

OLGA, antreprenoare: „Sunt foarte mari taxele. Vrem un preț cât mai plăcut pentru clienți, ca să nu se gândească că e scump. Taxe mari la vânzare, la deschiderea magazinului, a firmei”.

Dina produce lumânări ecologice, unice pentru piața de la noi, mai exact, din ceară de soia, ce arde o perioadă mai lungă. Ca să obțină profit, femeia este nevoită să caute piețe de desfacere în Europa: „Avem o piață foarte restrânsă și încercăm întotdeauna posibilități de export. În străinătate e mai amplificată tendința asta pentru produse eco și bio”.

O altă problemă, ne mai spun producătorii, este și lipsa forței de muncă. Deși oferă și instruire gratuită, spun că oamenii preferă să plece din țară: „Criza demografică se răsfrânge foarte mult. În primul rând asupra producerii, pentru că lipsesc cadrele”, „Am vrut să ieșim la export, am avut chiar propuneri. Asta ar însemna noi forțe de muncă, chiar dacă vrem să-i pregătim… Nu este tineret, numai termină gimnaziul și au plecat”.

Iar premierul Ion Chicu le-a recomandat să se orienteze spre piețele din străinătate. Pentru asta a discutat cu reprezentanții Camerei de Comerț și Industrie, care să le ofere o mână de ajutor.

ION CHICU, PRIM-MINISTRU: „I-am rugat ca în cel mai restrâns timp, să ofere posibilități businessului mic să vândă pe extern, utilizând platforme online. Cu mult și costurile ar fi mai mici”.

Deși expoziția nu a dus lipsă de vizitatori, oamenii au ieșit cu pungile mai mult goale, dând vina pe prețurile pipărate: „După pensiile noastre, cam scump… Dacă ne-ar da statul o pensie normală… -Nu îți mai strica inima cu pensia. Uite ce îți place, alege și gata. Când va fi pensia mare, deja noi nu o să fim”, „Am vrut să procur un parfum, dar era prea scump. -La ce preț era? -Cu reducere, 355 de lei”, „Cresc în funcție de valută cred că, combustibil, era și de așteptat. Nu aș spune că sunt cu mult mai ridicate”.

Cele mai mari rânduri au fost în jurul tarabelor cu produse alimentare. Expoziția „Fabricat în Moldova” se află la cea de-a 19-a ediție. La ea, participă peste 460 de agenți economici.