10 apicultori vor produce miere ecologică

  • 6 apr. 2020, 15:34
  • 1 368

10 apicultori din țara noastră vor produce miere ecologică. Ei au fost supuși verificărilor, care au confirmat că producția lor corespunde standardelor europene. Fiecare producător a obținut certificat din partea unei companii internaționale. Volumul produsului ecologic din acest an va ajunge la 50 de tone, spun prisăcarii.

Până la obținerea documentelor care confirmă că produc miere ecologică, apicultorii au fost monitorizați, timp de mai mulți ani, de către o companie internațională de certificare. Aceasta a urmărit ca stupii să fie construiți dintr-o anumită specie de arbori, iar albinele să fie tratate doar cu medicamente pe bază de ierburi. Unul dintre prisăcarii care a obținut certificat de producere a mierii ecologice este Mircea Botnaru din satul Zăbriceni, raionul Edineț. El spune că produsul său este cu până la 30 la sută mai scump, față de media pe piață, din cauza cheltuielilor mai mari.

Inițiativa de a certifica mierea ecologică din țara noastră îi aparține unei companii de ambalare. Vicedirectorul acesteia, Cornel Kalmîș, ne-a spus că, pe piața internațională, cererea pentru mierea ecologică este în continuă creștere.

Până acum, doar o companie din țara noastră producea miere ecologică. Peste un an, de acest drept vor beneficia încă 13 apicultori. Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, în 2018, producția de miere în Republica Moldova a ajuns la aproximativ 5.000 de tone, dintre care peste 4.100 tone, în valoare de 11,7 milioane de dolari, au fost exportate.