Zilierii, grup exclus din sistemul de protecție socială?

  • 21 dec. 2018, 10:16
  • 495

Zilierii riscă să rămână fără pensii, concedii medicale plătite, protecție în cazuri de accidente de muncă și fără alte garanții sociale. De această păre­re sunt experții care au analizat recent Legea zilierilor, care a intrat în vigoare în septembrie anul curent.

În Republica Moldova, necesitatea re­glementării activității necalificate cu ca­racter ocazional desfășurate de zilieri s-a regăsit pe agenda mai multor guverne, însă fără a avea vreo finalitate. În opinia experților, până la adoptarea Legii zilierilor, relațiile dintre angajator și angajat aveau la bază contractul individual de muncă, ele fi­ind reglementate de Codul muncii. Potrivit experților, Legea dată, derogând de la pre­vederile Codului muncii și având ca scop declarat reglementarea activității necalifi­cate desfășurate de zilieri și diminuarea fe­nomenului de angajare informală, prezintă mai multe dezavantaje pentru aceste ca­tegorii de muncitori, cărora, de fapt, le-ar putea fi reduse considerabil drepturile fun­damentale ale muncii și protecției  sociale. 

Carențe în noua lege

În cadrul dezbaterii, Adrian Lungu, ex­pert în dreptul muncii, consilier juridic la FSCM, a prezentat o analiză prelimina­ră privind impactul Legii zilierilor asupra muncitorilor din sectorul agricol: în ce mod le sunt afectate drepturile la munca decentă și garanțiile sociale, precum și po­sibilele consecințe ale legii din perspecti­va evaziunii fiscale și a altor factori de risc. Expertul a subliniat că noua lege are mai multe carențe și în redacția actuală exis­tă riscuri ca obiectivele declarate să nu fie atinse.

„Legea va avea un impact negativ asu­pra mai multor categorii vulnerabile, cum ar fi persoanele angajate în baza contrac­tului individual de muncă pentru lucrări sezoniere, cetățenii cu dizabilități severe sau accentuate, tinerii de până la 18 ani, cele cu obligații familiale etc. De aseme­nea, legea limitează substanțial drepturile zilierilor la repausul zilnic, cel săptămânal, la zile de sărbătoare nelucrătoare, pauză de masă, pauzele pentru alimentarea co­pilului etc.”, a menționat Adrian Lungu.

În același timp, aceasta exclude acor­darea concediului anual plătit, a celor de odihnă anuale suplimentare, a concediului de maternitate, a celui parțial plătit pen­tru îngrijirea copilului, concediului medi­cal plătit, concediilor de studii, protecției în cazul accidentelor de muncă, precum și a altor garanții stipulate în Codul muncii.

Opinia sindicatelor

„Desigur, aşa-numita Lege a zilierilor a avut ca obiectiv scoaterea din econo­mia subterană a persoanelor care execu­tau nişte munci necalificate ocazionale şi includerea lor în sistemul de protecţie socială. Cu toate acestea, legea a lăsat în obligaţia zilierilor de a vărsa mijloace în sistemul de asigurări sociale şi medicale. În viziunea noastră, este foarte redusă proba­bilitatea că persoanele date se vor asigura în aceste sisteme. Încă la etapa elaborării proiectului de lege, sindicatele au propus să fie aplicate alte mecanisme de utilizare a muncii zilierilor, care se practică în une­le ţări europene. De exemplu, am propus să fie implementat sistemul de „voucher”, care urmează a fi procurat de benefici­arul muncii zilierului şi conţine în suma plătită contribuţiile de asigurări sociale şi medicale. Credem că pe viitor în Moldova vor fi preluate şi astfel de mecanisme”, a menționat pentru „Vocea poporului” Ser­giu Iurcu, șeful Departamentului protecție social-economică.

Dezbaterea publică a fost organizată în cadrul proiectului privind monitorizarea proceselor politice, sociale și formularea de recomandări de politici, implementat de IDIS „Viitorul”, în parteneriat cu Friedri­ch-Ebert-Stiftung Moldova.