Vrei să te angajezi în IT? Descoperă spre ce te poți orienta!

  • 10 iun. 2019, 16:20
  • 473

Piața muncii are o imensă nevoie de oameni specializați în domeniul IT, cererea fiind mai mare decât oferta în ultimii ani. În ciuda faptului că ofertele salariale depășesc în medie 15 000 de lei pe lună mulți tineri se orientează către alte tipuri de specializări.

Mai exact, facultățile livrează anual în piața muncii circa 8.000 de absolvenți de IT, deși necesarul din piață este dublu.

Angajatorii caută de zor oameni pasionați de IT. În acest moment, aproximativ 10% dintre joburi sunt pentru acest domeniu. Așa că dacă îți dorești să-ți începi aici cariera sau să faci reconversie profesională, acesta este un moment potrivit. Ca să înțelegi mai bine particularitățile acestei industrii ți-am pregătit o scurt ghid astfel încât să-ți faci o idee despre direcția care ți s-ar potrivi.

Pentru început e important să știi că programarea este împărțită în front-end și back-end. Mai exact, ceea ce se vede dintr-un site și ceea ce se află în spatele lui. Despre acestea vom vorbi în continuare.

Ca să-ți fie mai clar, vom face un exercițiu de imaginație. Exemplul de aplicație sau site la care ne-am gândit noi este joblist.md. Tu însă ești liber să te gândești la orice site sau aplicație pe care o folosești cel mai des.

Joblist.md este un exemplu bun de Front-End și Back-End deoarece conține partea vizuală, dar și o bază de date. Dar să le luăm pe rând!

Spre ce te poți orienta în programare?

Front-end – zona de interacțiune cu vizitatorul

Front-end-ul este activitatea de programare a acelei părți a site-ului sau aplicației pe care o vede un utilizator și cu care interacționează. Mai exact, aceasta cuprinde elemente precum fonturi, meniuri, butoane sau chiar formulare de contact.

Oamenii care se ocupă de această parte sunt cei care scriu codul HTML, CSS sau JavaScript și activează toate efectele pe care utilizatorii să le poată vedea, dar și utiliza eficient.

Mai mult, un specialist în front-end poate fi în același timp și designerul site-ului sau aplicației, asta depinde însă de politica companiei. Există firme cu specialiști care se ocupă de design, iar echipa de front-end doar implementează.

Back-end – logica de funcționare a unui site

Este partea dintr-un site sau o aplicație pe care utilizatorii nu o pot vedea. Formată dintr-un server, o aplicație de interfață și o bază de date. Practic, rolul principal al persoanei care face back-end este cel de management de conținut al serverului. Și anume acesta se preocupă de operațiile de calcul din spatele aplicației vizuale. Spre exemplu, algoritmi sau formule de calcul. Totodată, cunoștințele specialiștilor în back-end sunt diferite față de cele ale specialiștilor în front-end. De obicei, limbajele de programare folosite sunt PHP, Ruby sau Python.

Cum te poți specializa?

Varianta cea mai simplă să te apuci de programare e să urmezi un curs de specializare. Un astfel de curs este oferit de Academia de IT Coders Lab. Aici poți învăța programare în șapte săptămâni. Primele două serii de cursanți au început pregătirea la finalul lunii mai, iar profesorii sunt oameni cu experiență care formează programatori juniori specializați în dezvoltare JavaScript (front-end) sau PHP (back-end).