Vrei o mărire de salariu, dar nu ştii cum să îţi abordezi şeful? Metoda corectă care îţi asigură succesul

  • 1 feb. 2017, 15:27
  • 2 291

Vrei să ceri o mărire de salariu, dar nu ştii cum să abordezi această problemă în faţa şefului pentru a te asigura că vei avea cât mai multe şanse de a-l convinge. Răspunsul pare să vină din partea unui nou studiu realizat de specialiştii de la Columbia Business School.

Cea mai bună metodă prin care să ceri o mărire de salariu este aceea de a te prezenta în faţa şefului şi de a-i spune între ce sume ai vrea să se încadreze mărirea, nu de a-i da un număr exactă. Desigur, intervalul trebuie să pornească de la o sumă de bani mai mică decât cea pe care ţi-o doreşti cu adevărat şi să aibă limita superioadă peste aceasta, scrie Business Insider, citat de Gândul.

Până acum psihologii organizaţionali credeau că prezentarea unui astfel de interval atunci când vrei să ceri o mărire de salariu este dezavantajoasă pentru angajat, crezând că şefii vor da atenţie doar limitei inferioare a intervalului.

Noul studiu sugerează însă că oamenii iau în considerare ambele limite şi că şefii văd cererea ca fiind mai rezonabilă decât dacă te-ai prezinta în biroul lor cu scopul de a obţine o mărire cu o valoare fixă.

În continuare, mai sunt câteva sfaturi utile, pentru că să ceri o mărire de salariu nu este uşor, iar mulţi angajaţi sunt cuprinşi de teamă, nehotărâre sau ruşine.

Poate fi destul de stresant, iar dacă nu ştii cum să abordezi situaţia, atunci te vei îndrepta cu siguranţă către un eşec, scrie ziare.com.

Înainte de a paşi în biroul şefului tău, asigura-te că eşti pregătit din toate punctele de vedere.

Fii realist

Cu cât sunt plătiţi ceilalţi angajaţi care fac aceeaşi muncă că ţine? Dacă nu ştii, atunci îţi recomandăm să te interesezi, să îţi faci o idee, fie ea şi vagă, chiar şi la alte companii, deoarece aşa poţi face o evaluare corectă a cât ar trebui să fie salariul tău. Însă ai grijă să fii discret, pentru că nimănui nu-i place să fie interogat despre cât câştigă.

Totuşi, ia în calcul şi faptul că salariile pot fi diferite în funcţie de zona în care lucrezi. De exemplu, în Bucureşti, acelaşi post poate fi mai bine remunerat decât într-un oraş mai mic.

Ideea de baza: setează-ţi aşteptările în mod corespunzător.

Meriţi o mărire de salariu?

Desigur, cu toţii simţim că suntem valoroşi, dar pur şi simplu faptul că lucrezi pe acelaşi post de o anumită perioada de timp nu înseamnă neapărat că meriţi o mărire de salariu. Doar dacă apari la muncă şi faci ceea ce se cere de la ţine nu îţi da neapărat dreptul la o mărire de salariu.

Fă o lista cu realizările tale şi motivele pentru care crezi că meriţi mai mulţi bani. În caz contrar, va fi un drum lung pentru a justifică cererea ta dacă nu poţi arată concret şefului tău de ce eşti valoros pentru companie.

Decide ce vrei

Gândeşte-te şi cu cât îţi doreşti să-ţi crească salariul şi fii pregătit să negociezi. Îţi sugerăm să ceri iniţial puţin mai mult decât suma pe care o ai în minte, apoi să fii pregătit să accepţi şi mai puţin. Deşi este tentat să ceri iniţial o mărire semnificativă, fii atent la acest aspect, pentru că rişti să fii refuzat din start.

Dacă firma la care eşti angajat nu este pregătită să te plătească atât cât vrei, îţi recomandăm să ai un plan de rezervă, care poate include fie o creştere mai mică a salariului, fie mai multe zile de concediu (zile libere plătite) sau alte beneficii.

Acesta este un plan bun prin care ai putea obţine chiar mai mult decât ceea ce ţi-ai propus, mai ales dacă ştii că şeful tău va spune că nu îşi poate permite să te plătească mai mult.

Alege momentul potrivit

Programarea unei întâlniri cu şeful tău trebuie gândită bine. Alege un moment în care ştii că va fi relaxat şi într-o stare de spirit bună. Asigura-te că nu există situaţii de stres la birou la ora la care doreşti să ceri o mărire de salariu.

De asemenea, alege şi un moment care este oportun pentru ţine, cum ar fi după ce ai terminat cu succes un proiect, sau după primirea unei recenzii favorabile.

Profesionist până la capăt

Prezintă situaţia ta într-un mod profesional şi cu încredere. Încearcă să nu fii prea personal şi să nu îi spui şefului tău pentru ce ai nevoie de bani (ţi-a crescut chiria, ţi-a crescut rată, tocmai ce ai făcut un credit etc.). Motivele sunt irelevante, realizările tale contează.

Nu te enerva şi nici nu îi da şefului tău un ultimatum. În schimb, concentrează-te pe propriile realizări.

Fii clar cu privire la ceea ce vrei şi fii pregătit să îţi susţii pretenţiile de a fi un angajat valoros cu fapte care vorbesc de la sine.

De exemplu, dacă lucrezi în vânzări, arată-i angajatorului că ţi-ai atins toate ţintele. Dacă lucrezi în industria serviciilor, prezintă-i şeful tău o lista cu recenzii favorabile ale clienţilor sau exemple despre modul în care ai ajutat un client.

Efect final

Dacă nu obţii ceea ce vrei iniţial, cere sugestii de la angajatorul tău cu privire la ceea ce ar putea oferi în schimb. Dacă şeful tău decide să se mai gândească şi întârzie asupra unei decizii, sugerează-i un interval de timp pentru a discuta din nou. Acest lucru va ajută la menţinerea cererii tale în atenţia lui.