Vinul Moldovei a fost apreciat de distribuitorii din Chicago și New York

  • 25 iun. 2019, 12:10
  • 785

Zece vinificatori din Republica Moldova au participat la o întâlnire de afaceri cu reprezentanții mai multor companii de distribuție din Belgia. Totodată, distribuitorii din Chicago și New York s-au arătat interesați de Vinul Moldovei, după ce au fost invitați la o degustare de vinuri moldovenești organizată de opt companii vinicole din țara noastră, informează MOLDPRES.

Directorul Oficiului Național al Viei și Vinului, Gheorghe Arpentin, a afirmat că atât Belgia, cât și SUA reprezintă piețe de export importante pentru Vinul Moldovei. „Deja de câțiva ani, cinci companii vinicole sunt prezente cu produsele lor pe rafturile magazinelor din Bruxelles, iar cererea este în continuă creștere. De aceea, considerăm oportun să organizăm mai multe întâlniri directe dintre vinificatorii moldoveni și distribuitorii locali, reprezentanții HoReCa, jurnaliștii belgieni pentru a le permite să cunoască Vinul Moldovei, dar și pentru a stabili relații de colaborare. În același timp, ne propunem să fim mult mai prezenți și pe piața din SUA, care ocupă locul 1 după valoarea vinului consumat, cu aproximativ 70 miliarde de dolari pe parcursul anului trecut”, a specificat Arpentin.

Evenimentul de la Bruxelles a adunat zeci de reprezentanți ai companiilor de distribuție, dar și jurnaliști și bloggeri care scriu pentru revistele și portalurile specializate. Potrivit datelor statistice, în primele 4 luni ale anului 2019, peste 15 mii de litri de vin au fost exportați în Belgia, iar pe parcursul anului precedent companiile vinicole au vândut aproximativ 20 mii de litri de vin pe această piață. 

În același timp, la cele două întâlniri desfășurate în SUA, vinificatorii moldoveni au reușit să-și facă cunoscute produsele în fața oamenilor de afaceri americani – top managementul companiilor importatoare și de distribuție a vinurilor de calitate, care au și o rețea extinsă de vânzări, la nivel național și regional.

Datele statistice arată că în primele patru luni ale acestui an, companiile vinicole au exportat pe piața din SUA vinuri în valoare de peste 9,6 milioane de lei /peste 530 mii de dolari SUA/. În anul 2018, valoare exporturilor a depășit suma de 38 de milioane de lei. Vinul Moldovei este prezent pe piața din SUA începând cu anul 2015.