Viitorul ne propune să plătim direct cu fața

  • 4 nov. 2019, 11:41
  • 921
  • 2

Tehnologia a avansat puternic în ultima vreme. Astăzi, îți poți debloca telefonul cu fața, dar mâine ai putea să faci cumpărături după același model.

Poate ai auzit că, recent, până și piețele din București s-au digitalizat. Există mai multe piețe din Capitală în poți plăti cu cardul, transmite playtech.ro.

Au existat mulți specialiști care vorbesc de o societate în care banii cash vor dispărea.

O companie duce, însă, lucrurile și mai departe de atât și vorbește chiar și despre eliminarea plăților cu cardul sau cu telefonul. 

Va veni ziua în care vei putea plăti direct cu fața, grație noilor tehnologii. Iar sistemul este similar cu cel cu care deblochezi telefonul.

Cum vei putea plăti cu fața în viitorul apropiat

Sistemul inventat în Canada se numește SnapPay Grocers și, deși nu a ajuns încă în magazine, se anunță unul revoluționar. 

Conceptul a fost prezentat la o conferință în Vancouver și presupune scanarea feței unei persoane și retragerea ulterioară a plății direct din cont.

Practic, mașinăria te identifică, află cine ești și apoi îi permite comerciantului să încaseze banii dintr-un cont prestabilit. Inventatorii vorbesc de rapiditate. Practic, clienții nu vor mai sta la cozi și se fac și economii cu personalul de la case.

Dar, așa cum se întâmplă cu orice tehnologie nouă, sunt și câteva probleme. 

Cei care au prezentat sistemul susțin că au împrumutat din tehnologia folosită deja în China la identificarea cetățenilor prin recunoaștere facială. Acolo, astfel de sisteme sunt prezente în multe domenii.

Alipay, de exemplu, e un gigant chinez care a prezentat plata cu fața încă din 2017. 

În următorii trei ani, va cheltui nu mai puțin de 554 de milioane de dolari pentru a implementa acest sistem în 100 de orașe. 

Inventatorii canadieni susțin că recunoașterea facială ca metodă de plată nu diferă foarte mult de sistemul clasic în care folosești un username și o parolă pentru o aplicație. Și că n-ar trebui să-ți faci griji legate de confidențialitatea datelor.

Dar nu este chiar așa, după cum remarcă specialiștii. Deși inventatorii sistemului susțin că datele tale sunt știute doar de comercianți, există riscul ca informații sensibile să ajungă și la proprietarii sistemului. Sau chiar la autorități.

Promisiunea că nu ești expus nu stă în picioare.