Viitorii bucătari, instruiți cum să prepare mâncăruri exotice

  • 9 iul. 2020, 12:08
  • 553

Omul cât trăiește învață, astfel că vacanța sau pandemia de corona­virus nu sunt impedimente în ca­lea celor dornici de a-ți transmite cunoștințele sau a celor ce vor să crească sub aspect profesional.

Cadrele didactice și elevii de la școlile profesionale și centrele de excelență, care instruiesc viitori bucătari, au avut posibili­tatea să urmărească recent, în regim onli­ne, un master-class, la subiectul „Bucătă­ria europeană”.

Valentina Chiriac, președinta Federației Sindicale a Lucrătorilor din Comerț, Servi­cii, Restaurante și Hoteluri „SindLUCAS” și vicepreședintă a Comitetului Sectorial pentru Formare Profesională în Comerț, Hoteluri și Restaurante, spune că activita­tea a fost condusă de bucătarul-șef Mari­an Danu, „un practician iscusit, care nu se implică prima oară în activități de instruire a profesorilor și a viitorilor bucătari”.

În cadrul activității, Marian Danu a împărtășit diverse secrete culinare, acu­mulate din propria experiență, de-a lun­gul anilor, a arătat diverse tehnici culina­re și a pregătit diferite bucate: carpaccio din fenicul și citrice, salată de quinoa și fructe de mare, salată cu căpșuni și baby spanac, varietăți de sos de roșii, tăieței cu cerneală de sepie, tăieței cu creveți, do­rada în sos curry și tartă cu pere din aluat nisipos.

Activitatea de master-class a fost ur­mărită online de mai mulți profesori și elevi, iar cei care nu au reușit să privească în regim online, vor putea accesa activi­tatea pe canalul Youtube „Bucătăria eu­ropeană”. La finele instruirii, a avut loc o sesiune de întrebări – răspunsuri, la care fiecare doritor a putut adresa o întrebare formatorului.

Master-class-ul a fost organizat de Co­mitetul Sectorial pentru Formare Profesi­onală în Comerț, Hoteluri şi Restaurante din Moldova (CSFPCHR), în cadrul proiec­tului „Formarea competențelor profesio­nale ale viitorilor bucătari și ale cadrelor didactice din instituțiile de învățământ profesional-tehnic din sectorul II”.

Proiectul este finanțat de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale din Republica Moldova, în parteneriat cu Mi­nisterul Educației, Culturii și Cercetării (Direcția învățământ profesional tehnic), Asociația Obștească „Educație pentru Dezvoltare” (AED), cu susținerea Fundației „Liechtenstein Development Service (LED)”, dar și a două companii care își desfășoară activitatea pe teritoriul Repu­blicii Moldova.