Unii moldoveni din Italia vor putea primi alocaţii lunare de 780 de euro

  • 28 ian. 2019, 16:39
  • 2 724
  • 2

La început de an, sindicatele din sec­torul personalului de asistență cas­nică din Italia au făcut public con­tractul colectiv de muncă la nivel național pentru anul în curs, relevă rotalianul.com.

În „Contratto colf e badanti 2019” sunt specificate toate informațiile care țin de drepturile și îndatoririle îngrijitoarelor, menajerelor și bonelor care prestează servicii de asistență personală sau casni­că în Italia. Sarcinile, în funcție de nivelul de încadrare pentru lucrătorii casnici și îngrijitori, sunt actualizate anual de către asociațiile familiale și sindicate.

În anul 2019, salariile minime pentru lucrătorii casnici și îngrijitoare variază în funcție de nivelurile de încadrare ale angajaților. Așadar, îngrijitoarele pot avea salarii între 636 de euro și 1214 euro.

Indiferent de durata programului de lucru, angajatul are dreptul la o perioa­dă de concediu de 26 de zile lucrătoare, acordat în funcție de nevoile angajatoru­lui, de regulă, în perioada iunie–septem­brie.

Concediul medical al lucrătorilor cas­nici este plătit de angajator ca un salariu normal, pentru un număr de zile într-un an, în funcție de vechimea în muncă.

Pe de altă parte, Guvernul de la Roma va acorda o alocaţie cetăţenească de până la 780 de euro persoanelor care tră­iesc în Italia sub pragul sărăciei, inclusiv imigranţilor care au un permis valid de şedere şi locuiesc în această ţară de cel puţin zece ani, informează presa italiană.

Măsura, care are scopul de a comba­te sărăcia, urmează să intre în vigoare la 1 aprilie 2019.

Valoarea alocaţiei poate ajunge până la un maxim de 780 de euro pe lună de persoană şi se acordă doar pentru o pe­rioadă de 18 luni, timp în care beneficiarii sunt obligaţi să încerce să se angajeze.

Pentru a fi eligibili, solicitanţii trebu­ie să îndeplinească o serie de condiţii, printre care: să fie cetăţean italian sau să locuiască legal în Italia de cel puţin zece ani, să aibă un venit anual sub 9.300 de euro şi să nu deţină active imobiliare cu o valoare mai mare de 30.000 de euro, potrivit publicaţiei Il Sole 24 Ore.