Unde e calitatea vieții?

  • 15 sept. 2017, 12:53
  • 1 020

Când discutăm despre acest concept, calitatea vieții, ne referim la toate elementele care contribuie la echilibrul din viața de zi cu zi, la lucrurile atât personale, cât și profesionale, care ne pun în valoare și care ne fac să fim mulțumiți. Cu alte cuvinte, calitatea vieții se referă la modul în care noi înșine ne valorificăm modul de a lucra, de a lua decizii, de a ne petrece timpul liber etc.

Calitatea vieții în companii 

Dacă ne referim la lideri în interiorul companiilor, calitatea vieții se definește prin abilitatea lor de a simți că misca lucrurile intr-o anumita directie, influenteaza mediul organizațional, la capacitatea de a lua decizii importante sau de a fi eficienți într-un timp de multe ori limitat. În plus, aici apare și felul în care relaționează cu ceilalți într-un mod benefic, în așa fel încât oamenii să se simtă împliniți la locul de muncă.

De altfel, acest lucru a devenit extrem de important în ultimii ani. Spre exemplu, dacă persoanele dintr-o organizație lucrează cu presiunea permanentă a deadline-urilor, într-o goană continuă, calitatea vieții ajunge să fie treptat diminuată. Și aici discutăm nu doar despre lideri, ci și despre echipă în ansamblul ei.

Mai mult, dacă analizăm organizațiile, remarcăm că gradul cel mai înalt de insatisfacție al angajaților este legat de recunoștință, dezvoltare și relaționarea de la birou. De ce se întâmplă asta – pentru că sunt mereu pe fugă, mereu în criză de timp și nu mai au când să conștientizeze, să privească lucrurile în ansamblu și să savureze bucuria realizărilor, ceea ce pare că nu aduce satisfacția dorită.

Cum să obții calitatea vieții – 3 recomandări

Calitatea vieții este dată de individualitatea fiecăruia dintre noi, nu există o rețetă universală și simplu de urmat, ea se obține prin antrenament și prin dorința de a o dobândi. De aceea, recomandările mele sunt, mai degrabă, în direcția evaluării și a schimbărilor mari prin pași mici, dar siguri, de genul „buturuga mică răstoarnă carul mare”: 

1. Oprește-te un moment și analizează-ți viața. Poți încerca să te observi o săptămână, să-ți notezi toate acțiunile și să vezi cum te-ai simțit în acele contexte. La finalul săptămânii, faci o analiză și încerci să-ți dai seama dacă ești mulțumit cu ceea ce ai făcut sau nu. Dacă da, atunci ai „trecut testul” cu brio, iar activitățile de zi cu zi sunt valoroase pentru tine. În schimb, dacă îți dai seama că ai prea multă treabă, că nu petreci suficient timp cu familia și nu ești fericit, atunci e nevoie să vezi ce poți schimba la această situație, la modul în care abordezi problemele și să încerci o nouă strategie pentru a ajunge unde îți dorești. Ulterior, poți încerca să faci acest exercițiu din nou după câteva luni și să tragi o concluzie cu privire la ce s-a îmbunătățit în calitatea vieții tale.

2. Cere ajutorul unei persoane apropiate sau unui specialist. De multe ori, nu ne dăm seama singuri ce nu funcționează în viața noastră și avem nevoie de o susținere. Specialistul, spre exemplu, te poate ajuta să vezi ce este de mare însemnătate pentru tine, iar împreună să descoperiți ce e de făcut pentru a ajunge în punctul dorit.

3. Construiește-ți azi ziua de mâine. Poți începe prin a privi detașat ultimii 5 ani din viața ta, cu o deplină acceptare și seninătate, claritate și curiozitate, să vezi care sunt lucrurile care te-au făcut fericit și unde ai ajuns în prezent. Ulterior, încearcă să te gândești dacă peste alți 5 ani vei fi mulțumit cu ce faci acum, ce ai schimba și unde ți-ai dori să ajungi.

În afară de cele 3 recomandări, ce mai poți face este să găsești acele activități care te fac fericit. De obicei, atunci când contribuie la un lucru semnificativ, oamenii se simt mulțumiți – fie că fac acțiuni de voluntariat și ajută la binele unei comunități, practică un sport sau se implică într-o acțiune care le oferă satisfacții, automat și calitatea vieții se îmbunătățește. Mai poți încerca să-ți depășești limitele și să ieși din zona de confort, indiferent că discutăm despre un maraton sau un număr de cărți citite într-o anumită perioadă, important e să găsești ceea ce te definește și să te descoperi.

Ca o concluzie, fiecare dintre noi este creatorul propriei realități. Desigur, există o realitate mai mare în care conviețuim și la care e nevoie să ne acordam, dar e important să avem grijă cât de mult ne dedicăm acestei realități și cât suntem dispuși să oferim, în așa fel încât să nu ne abandonăm nici calitatea vieții. În plus, avem nevoie să conștientizăm că o viață de calitate și un echilibru implică muncă, disciplină și organizare, nimeni nu va veni să ne ofere viața pe care ne-o dorim. Pentru că atât timp cât nu înțelegem implicațiile acestei schimbări, tot ce va rămâne va fi regretul că am vrut să avem altă viață, dar nu am putut.