Un tânăr moldovean a inventat holograma pentru prevenirea accidentelor provocate de ceaţă

  • 9 nov. 2017, 9:27
  • 11 365
  • 10

Daniel Plângău este un tânăr originar din Republica Moldova și este student în anul al II-lea la Facultatea de Inginerie din Galaţi. Acesta  şi-a pus deja amprenta pe două proiecte de cercetare importante: a participat la recrearea virtuală a centrului istoric al oraşului Galaţi şi a inventat un dispozitiv care proiectează o hologramă pentru prevenirea accidentelor de circulaţie.

Basarabeanul Daniel Plângău (20 de ani), este pasionat de când se ştie de programare şi simulare pe calculator, iar în următorul an de studii îşi va alege informatica aplicată ca specializare, scrie Adevărul.

Tânărul este din Republica Moldova, însă şi-a depus dosarul pentru a obţine cetăţenia română. „Am venit aici pentru că diploma pe care o voi obţine la absolvire este recunoscută la nivel european şi poţi munci oriunde doreşti în Europa. Este posibil totuşi să rămân în România. O să vedem cum evoluează lucrurile“,  spune Daniel. Nu îi este ruşine să spună că munceşte ca ospătar pentru a se întreţine la facultate.

 „Sunt alte condiţii în Moldova faţă de cele de aici, iar părinţii mei nu îşi pot permite să îmi dea bani. Nici nu mi-am permis să le cer şi muncesc ca să mă întreţin“, ne spune tânărul.  Şansa lui a fost  cercul ştiinţific de Informatică Aplicată în Ingineria Materialelor, care funcţionează în cadrul Facultăţii de Inginerie din Galaţi şi este coordonat de profesorul Florin Marin Bogdan, unde şi-a dezvoltat abilităţile în proiectare pe calculator. 

Nu a fost uşor, tânărul având de trecut mai multe teste de programare şi chiar psihologice pentru a fi admis într-un grup restrâns de studenţi, care şi-au făcut un scop din inovare. Rezultatele au venit practic imediat, Daniel câştigând un intership de trei luni la o firmă puternică din Galaţi din chiar primul an de studenţie.

Un tânăr moldovean a inventat holograma pentru prevenirea accidentelor provocate de ceaţă


Spoturi luminoase la zeci de metri înălţime

Cea mai mare realizare a sa de până acum este un sistem holografic care se poate monta pe maşini, punându-i în gardă pe şoferii care se apropie că au un autoturism din faţă.

„Dispozitivul este fixat pe maşini, iar când este ceaţă, proiectează un scurt mesaj sau semnale luminoase folosind ceaţa ca un ecran, astfel încât conducătorii auto care se apropie să fie avertizaţi şi să reducă viteza“, ne detaliază Daniel.

A făcut zeci de simulări pe calculator ale sistemului holografic pentru a analiza ce poate fi îmbunătăţit, urmând să îl testeze în viitorul apropiat în condiţiile reale  de trafic. Tânărul a plecat de la ideea că în prezent se produc extrem de multe accidente de circulaţie pe ceaţă, multe cu consecinţe tragice, în special în zonele unde şoferii intră brusc dintr-o zonă cu vizibilitate bună într-una în care nu mai văd aproape nimic din cauza ceţii.

 „Vreau ca acest dispozitiv să fie montat inclusiv pe maşinile de Poliţie şi ambulanţe, pentru că se deplasează în zona accidentelor de circulaţie pentru a dirija traficul şi a salva vieţi omeneşti, dar de multe ori ajung şi ei victime ale altor accidente pentru că nu sunt văzuţi la timp de alţi şoferi. Sistemul va emite nişte spoturi luminoase, care creează un element 3D pe ceaţă“, punctează studentul. 

Acesta a pornit de la mai multe studii ştiinţifice, care au arătat că ceaţa este mai densă în apropierea pământului, rarefiindu-se pe măsură ce urcă spre straturile mai înalte ale atmosferei. Mergând pe această idee, Daniel a stabilit ca razele luminoase ale sistemului său holografic să fie proiectate la o înălţime de aproximativ 20 sau 30 de metri, astfel încât să fie vizibile de orice maşină care se apropie de autovehiculul unde acesta va fi montat.

Nu a făcut încă o estimare a costurilor unui astfel de dispozitiv, dar este posibil ca acesta să fie disponibil în două variante. Prima, mai scumpă, ar presupune ca sistemul holografic să poată proiecta scurte mesaje care să alerteze şoferii care se apropie, iar cea de-a doua ar merge doar pe varianta unor spoturi luminoase.

Sistemul holografic al lui Daniel a fost deja premiat de Apan în cadrul salonului cercetării şi inovării UGAL Invent, organizat de Universitatea ”Dunărea de jos”, cu ”premiul pentru creşterea siguranţei conducătorilor auto şi pietonilor”.