Un tânăr din Briceni va planta o livadă de prun după standarde nemțești

  • 13 dec. 2019, 15:41
  • 2 750
  • 1

Un tânăr producător de fructe intenționează să planteze o livadă modernă de prun, după ce a cunoscut mai multe soiuri de perspectivă europene în cadrul unei vizite de studiu în Germania și Elveția. Livada urmează să fie plantată în raionul Briceni, pe o suprafață de 5 hectare.

Andrei Caduc este un tânăr producător de la Briceni, membru al Asociației Moldova Fruct. Fermierul este interesat de noile tehnologii de producere și obținerea recoltelor calitative de fructe. Tânărul menționează că datorită vizitei de studiu, organizată de Moldova Fruct cu suportul proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova, a reușit să cunoască un șir de inovații în domeniul cercetării și producerii fructelor, inclusiv prunelor, transmite Agora.

„Am văzut în Germania portaltoaie noi de prun, rezistente la rapăn, sisteme de plantare, am văzut livezi de prun super intensive cu densitate de plantare mare, diferite tipuri de coroană, diverse soiuri noi de prune. Am aflat despre rărirea prunelor atât manuală, cât și chimică – un aspect pe care producătorii noștri nu îl cunoșteau”, subliniază Andrei Caduc.

Decizia de a planta pruni Andrei o explică prin supraoferta de mere pe piața din țara noastră. Soiurile pe care intenționează să le selecteze pentru plantare sunt cunoscute în Europa, dar sunt noi pentru Moldova: Jojo, Jofela, Tophit, Joganta. Fructele acestor soiuri sunt mari, ferme, suculente și rezistente la transportare. Producătorul a observat, în ultimi ani o tendință de creștere a consumului de prune de soiuri cu fructe mari.

„Vom comercializa prunele pe piața Rusiei, României, Germaniei – piețe cu interes sporit pentru prune. Deținem și în prezent o livadă de prun de soi Stanley pe o suprafață de 5 hectare, dar nu putem vorbi despre o plantație rentabilă, vrem să mergem pe calea implementării noilor tehnologii de producere, pentru obținerea fructelor calitative care mereu vor avea piață de desfacere”, a spus Andrei Caduc.

Eugeniu Gudumac, specialist în cadrul APM menționează că soiul Tophit este plantat de 5 ani în Moldova și este un soi de perspectivă cu calități de păstrare și calibru bun, este un soi solicitat atât pe piețele din Est cât și pe cele din Vest.

„Soiul Jojo este un soi unic rezistent la Vărsatul prunului (Plum pox virus, denumirea în popor ”sharka”), el a stat la baza creării altor soiuri cu rezistență înaltă la acest virus. Soiul Jojo și Joganta nu se găsesc încă în plantațiile de prun din Moldova, dar sunt soiuri solicitate pe piața UE. Iată de ce consider că ar trebui să fie plantate de producătorii moldoveni pentru a majora profitul obținut la hectar. Consider că în următorii ani, soiurile moderne de prun vor avea o pondere tot mai mare în livezile noastre”, precizează Eugeniu Gudumac.

În prezent, Republica Moldova produce în jur de 90.000 de tone de prune.