Un moldovean, recunoscut cel mai bun barman din Sankt-Petersburg

  • 6 iun. 2019, 15:36
  • 466

Moldovenii talentați și ambițioși își croiesc nume în lumea mare. Alexandru Boltian a fost recunoscut drept cel mai bun barman în Ungaria și Sankt-Petersburg.

Tânărul este, de fapt, un moldovean născut în Florești, Moldova, care a călătorit în mai multe țări și a adunat experiență, transmite Unica.md.

În 1991, Alexandru s-a mutat la Gyula, în Ungaria, după ce a studiat la un colegiu din România, iar câțiva ani mai târziu s-a stabilit în Vyborg, Rusia. 

În Vyborg, după 4 ani, Alexandru a câștigat competiția și a devenit cel mai bun barman al orașului. Imediat după aceasta, s-a mutat la St. Petersburg, unde a urcat în carieră, a participat din ce în ce mai mult la inițierea celor mai bune localuri din oraș. Așa că în 2014 a fost invitat să lanseze primul bar – Bekitser, din Sankt-Petersburg, pentru că Alexandru a făcut o scurtă călătorie prin Israel, unde s-a inspirat. 

Proiectul a devenit unul dintre cele mai bune de acest gen din Rusia și așa a rămas până în prezent.În 2015, Alexandru a fost recunoscut drept cel mai bun barman din locațiile de agrement din Sankt-Petersburg. 

În Barul israeltean -Bekitser, Alexandru a devenit prieten cu un coleg și actualul său partener de afaceri, Boris Kisilyuk, un evreu de naționalitate. 

Împreună, au cultivat de mai mulți ani ideea propriului bar, iar în noiembrie 2018 au lansat-o. Barul țiganilor și evreilor așa numitul “Gypsies and Jews” din strada Lomonosov 14, din Sankt-Petersburg, nu are o denumire întâmplătoare. Adevărul este că prietenii lui Alexandru îl numeau, în glumă, “țigan”, nu numai pentru că era din Moldova și acest lucru era perceput ca un fel de clișeu, dar și pentru că Sașa călătorește foarte mult și de multe ori în viața lui s-a mutat din oraș în oraș.

Anul trecut, moldoveanul s-a căsătorit cu o tânăra model și designer, evreică de naționalitate. De aici și denumirea barului. De la început, băieții știau că acesta ar fi un loc în care tradițiile de familie ar fi păstrate, așa că unul dintre pereții barului este decorat cu portrete vechi ale străbunilor, steaguri moldovenești și israeliene. În plus, aici poți găsi în meniu gustări și rețete vechi din familiile băieților, care le aduce aminte de părinți și bunei. 

De exemplu “Hummus din Moldova” de la bunica lui Alexandru, care în satul Napadova, din Moldova, acesta gustare se numește “Fasole Făcăluite”. Ekaterina, soția lui Alexandru, ajută la gătit. De asemenea, barul este susținut de prieteni, printre care Emil Elieva – cetățean al Israelului și vocalistul formației finlandeze rock Spiha, Mikky Lovejoy.

Locația a fost recunoscută ca cea mai bună descoperire din 2018 și este acum unul dintre cele mai vizitate în oraș. Aici vin deseori reprezentanți ai diasporei moldovenești și ai evreilor, iar printre aceștia și Victoria Odobescu, colega de clasă și prietena de copilărie a lui Alexandru, reprezentanți ai consulatului israelian. 

În barul “țiganilor și evreilor” din Sankt Petersburg, puteți schimba o sticlă de bere din “Chișinău”, pe oricare alta, la fel, puteți veni și cu propriile gustări dacă sunt moldovenești, brânză, plăcinte, vin etc.