Un grup de tineri formatori, instruiți să promoveze drepturile salariaților

  • 3 iun. 2019, 16:33
  • 326

Confederația Națională a Sindicate­lor din Moldova este mai bogată cu 22 de tineri formatori noi. Miercuri, aceștia, după ce și-au prezentat pro­iectele, au primit certificate în urma cursului cu genericul „Formare de formatori”. Urmează a doua etapă, care prevede instruirea în teritoriu a peste 500 de tineri. Proiectul „Drep­turile tinerilor la locul de muncă, Munca decentă pentru tineri”, ela­borat în baza ghidului OIM, este realizat de CNSM, în parteneriat cu Organizația Internațională a Muncii.

La evaluarea lucrărilor a fost prezent și Oleg Budza, președintele CNSM. Dânsul le-a mulțumit cursanților pentru dorința de a evolua și a contribui personal la prospe­rarea sindicatelor din Republica Moldova. „Și în viața dvs. aveți nevoie de cunoștințele acumulate în calitate de formatori. Expu­nerea în fața auditoriului, discursul liber o să vă fie de mare folos”, a menționat Oleg Budza. Apoi a explicat de ce era nevoie anume de formatori cu vârsta de până la 35 de ani: „Noi avem formatori experimentați, dar cu tinerii ar trebui să lucreze formatori tineri care sunt pe aceeași undă cu audi­toriul, au aceleași interese, preocupări”, a explicat președintele CNSM.

Obiectivul general al proiectului este de a forma și a dezvolta competențele nece­sare în vederea desfășurării activităților de formare sindicală, ce țin, în principiu, de organizarea cursurilor practice de instruire pentru activul sindical tânăr.

Cei 22 de tineri absolvenți au prezentat proiectele fiind ajutați la elaborarea aces­tora de către mentori care le-au și evaluat munca. „Prima etapă a proiectului a pre­văzut instruirea formatorilor tineri în șase sesiuni. Acestea sunt: „Tinerii și munca”; „Securitatea socială”; „Contractul indivi­dual de muncă și contractul colectiv de muncă”; „Timpul de muncă, normarea, securizarea”, „Securitatea și sănătatea în muncă” și „Exercitarea drepturilor de muncă”. Cursanții, în urma instruirii, vor desfășura la nivel național nouă seminare în nouă raioane, la care vor participa cir­ca 500 de tineri”, a explicat Tatiana Marian, șefa Departamentului mass-media și relații internaționale.

Nu vreau ca tinerii să comită aceleași greșeli ca și mine.

Astfel, un grup constituit din șase for­matori tineri vor merge în raioane și vor informa alte grupuri prin exerciții practice, studii de cazuri concrete și aspecte teore­tice, informaționale la subiectele acestor șase sesiuni.

„Impactul acestui proiect e că sindica­tele vor avea o nouă generație de tineri formatori, plus circa 500 de tineri informați suplimentar despre teme ce vizează ra­porturile de muncă”, a menționat Tatiana Marian.

Ana Lazăr, participantă la instruire, este din Durlești și activează la Liceul teoretic „Hiperion”. Ea a prezentat tema „Tinerii și munca”. „Sunt tânăr specialist. Îmi cunosc toate drepturile și obligațiile și vreau să le împărtășesc cu noua generație”, a spus Ana Lazăr, fiind mulțumită de reușitele sale și ale colegilor.

Ea zice că în tinerețe a muncit „la negru” și acum, după instruire, nu mai vrea ca oa­menii să comită aceeași greșeală ca și ea. „Eu nu mai pot întoarce timpul înapoi, dar cel puțin să îndrum tineretul pe calea cea dreaptă”, a menționat aceasta. Îi va reuși pentru că, împreună cu colegii, Ana Lazăr a izbutit să-și dezvolte abilitățile de forma­tor, a învățat să pregătească, să desfășoare, să evalueze și să promoveze activități de formare pe diferite domenii de activitate sindicală. A însușit cum să utilizeze o gamă variată de metode interactive de instruire și de implicare a auditoriului, dar și abilități de prezentare și comunicare în grup.

Proiectul „Drepturile tinerilor la locul de muncă, Munca decentă pentru tineri” va fi finalizat în luna noiembrie.