UE, cea mai importantă piață de desfacere pentru exportatorii din Moldova

  • 20 sept. 2018, 15:51
  • 465

Uniunea Europeană a devenit, în ultimii ani, cea mai importantă piață de desfacere pentru exportatorii din R. Moldova, în prima jumătate a acestui an pe piața comunitară ajungând 68,5% din bunurile moldovenești. 

Acest lucru se întâmplă după patru ani de la aplicarea cu titlu provizoriu a Acordului de instituire a Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (ZLSAC), care este un acord între UE și Republica Moldova ce urmărește o relație comercială preferențială.

„În primii trei ani după implementarea ZLSAC, exporturile Moldovei în UE au crescut cu 22%, tendință care a continuat și în 2018. După prima jumătate de an, exporturile în UE au crescut cu 38,1% față de aceeași perioadă a anului trecut. În plus, UE și-a consolidat poziția de cea mai importantă piață de desfacere pentru exportatorii din Moldova, înregistrând după prima jumătate a anului 2018 ponderea de 68,5% din totalul exporturilor moldovenești de bunuri”, constată Vadim Gumene, director de program la Centrul „Expert-Grup” în noua ediție a publicației „Realități economice”.

Menționăm că, potrivit datelor Biroului Național de Statistică, R. Moldova a exportat, din ianuarie până în iulie, mărfuri în sumă de peste 1,534 de miliarde de dolari, peste un miliard dintre care - în UE sau 68,5% din totalul exporturilor.