UE a devenit cel mai de încredere partener pentru producătorii moldoveni

  • 5 dec. 2018, 14:59
  • 349
  • 1

La patru ani de la începerea imple­mentării Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, experții vin cu date statistice îmbucurătoare. De exemplu, doi din trei euro câștigați din exporturile moldovenești pro­vin din Uniunea Europeana, ceea ce reprezintă o creștere de aproxima­tiv 367 de milioane de euro la ca­pitolul exporturi. Această creștere a dus la crearea a cel puțin 15 mii de noi locuri de muncă în Republica Moldova.

În același timp, până în 2020, este de așteptat că Acordul de Liber Schimb Apro­fundat și Cuprinzător (DCFTA) va aduce bu­getului național 355 de milioane de euro în plus, sub formă de taxe și impozite – resur­se care ar putea acoperi cheltuielile pentru sănătate din Republica Moldova pentru un an întreg. Grație finanțării din bani euro­peni, zeci de moldoveni și-au lansat afa­ceri. Drept rezultat, au creat și noi locuri de muncă.

De remarcat că, nu o singură dată, președintele Confederației Naționale a Sinica­telor din Moldova, Oleg Budza, a eviden-țiat că relațiile internaționale au cunoscut o dinamică sănătoasă, accentuată, înde­osebi după ce a fost semnat Acordul de Asociere RM-UE. Acest fapt a condus la intensificarea contactelor cu partenerii din străinătate, implementarea experienței co­legilor de peste hotare, precum și a crescut rolul CNSM în plan internațional. 

Au adus Europa acasă

Printre cei care și-au dezvoltat afacerile cu susținerea europenilor este și Dumitru Vicol, un antreprenor din Ialoveni. Bărba­tul deține una din cele mai mari întreprin­deri moldovenești de prelucrare a fructe­lor. La compania sa lucrează peste 200 de angajați. „Ca să poți oferi o remunerare decentă angajaților, trebuie să ai prețuri foarte bune la produsele tale. Respectiv, vindem produsele noastre pe piața euro­peană cu prețuri mai bune. Noi am majo­rat salariul și anul trecut cu 20% la angajați, și anul acesta cu încă 10%”, a spus Dumitru Vicol.

Pe lângă suport logistic și investiții în personal, europenii au oferit și granturi micilor antreprenori. Una dintre benefici­are este și Liuba Răilean, proprietara unei Vile turistice în Orheiul Vechi. „În urma aju­torului primit de la UE, am putut să reuti­lăm terasa de vară pentru sezonul rece, am pus ferestre, am cumpărat un șemineu”, ne spune Liuba Răilan.

Rezultate destul de bune

În opinia șefului delegației UE în Re­publica Moldova, Peter Michalko, deși au trecut doar patru ani de la începerea im­plementării Acordului de Asociere, au fost atinse rezultate destul de bune. „Trebuie să menționăm că Acordul a fost implementat doar parțial, avem mult potențial ce tre­buie explorat. Din partea UE există toată deschiderea pentru continuarea acestei cooperări și pentru susținerea continuă a producătorilor din Moldova”, a punctat ambasadorul Michalko.

Acordul de Liber Schimb între UE și R. Moldova urmărește o relație comercială preferențială, acesta a dus la eliminarea ta­xelor vamale în comerțul dintre cele două părți. Totodată, are ca scop eliminarea ba­rierelor în comerțul serviciilor și un acces mai bun al companiilor pe piețele respecti­ve. Potrivit unei analize realizate de Expert–Grup, după patru ani, Uniunea Europeană a devenit cel mai important partener co­mercial pentru producătorii moldoveni.