Tot mai multe femei din Moldova vor carieră în domeniul TIC

  • 25 oct. 2019, 10:46
  • 1 713
  • 1

O treime din beneficiarii programelor de pregătire a cadrelor pentru domeniul tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor (TIC). Sunt femei, ceea ce arată o creştere a interesului acestora de a activa în acest domeniu.

Surse din cadrul Centrul de Excelenţă Tekwill au comunicat agenţiei Infotag că, deocamdată, în Republica Moldova, ponderea femeilor angajate în domeniul TIC constituie 17-18% din totalul persoanelor angajate în sector, cu 5% mai puţin decât în România şi Bulgaria.

Deşi femeile sunt plătite la fel de bine ca şi bărbaţii în acest domeniu, atât în Moldova cât şi în ţările UE, un studiu publicat în 2008 de "Harvard Business Review" privind situaţia femeilor în domeniul tehnologiei arată că, în timp ce bărbaţii avansează în carieră, femeile stagnează, multe dintre ele simţindu-se marginalizate. 

Ponderea femeilor care renunţă la o carieră în domeniul IT după 10 ani de experienţă de lucru este de 41% faţă de doar 10% în cazul bărbaţilor.

Şeful Departamentului Creştere Economică, USAID Moldova, Dan Thomson, consider că "este o întrebare extrem de importantă pe care toţi ar trebui să şi-o pună: cum putem să atragem mai multe femei în acest sector care înregistrează o creştere fulminantă?"

Printre iniţiativele cu cea mai mare rezonanţă figurează campania de orientare pentru fete "Aleg Cariera IT" (600 de tinere anual), traininguri IT pentru fete sub 18 ani (2 000 de tinere anual), Programul naţional de instruire în domeniul IT (peste 500 de tinere), primul "Tech Women Summit" şi alte evenimente dedicate (2 000 de vizitatoare anual).