Topul celor mai transparente întreprinderi de stat din Moldova

  • 21 mar. 2019, 10:25
  • 605

Întreprinderile „Centrul de Telecomunicații Speciale”, „MoldATSA”, „Moldpres” și „Casa Presei”  sunt cele mai transparente întreprinderi de stat din Moldova. La polul opus se situează Întreprinderea de Stat de Construcții a Căii Ferate „Confercai”, Direcția pentru exploatarea imobilului și firma editorial-poligrafică „Tipografia Centrală”. Aceasta este concluzia experților de la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul” și INEKO Slovacia. Clasamentul transparenței întreprinderilor cu capital public din Republica Moldova a fost prezentat miercuri, 20 martie, în cadrul unei conferințe publice la Chișinău, transmite IPN.

„Republica Moldova trece o perioadă de reformare și, în acest context, raportul de monitorizare a transparenței întreprinderilor cu capital public, realizat după metodologia slovacă, aduce mai multă claritate în domeniul public”, a declarat Liubomir Chiriac, directorul executiv IDIS „Viitorul”.

Directorul INEKO, Peter Golias, prezent la eveniment, și-a exprimat speranța că evaluarea îi va ajuta pe administratorii întreprinderilor să îmbunătățească nivelul de transparență și să ofere servicii de calitate cetățenilor Republicii Moldova. Un mediu transparent contribuie semnificativ la reducerea riscului de corupție și ineficiență, a menționat expertul.

Pentru calcularea clasamentului de transparență a fost monitorizată activitatea a 68 de întreprinderi de stat, municipale și societăți comerciale cu capital integral sau majoritar de stat. Punctajul maxim pentru o întreprindere constituie 100 de puncte. Dar cele mai transparente întreprinderi au acumulat între 40 și 44 de puncte.

„Întreprinderile de stat și municipale au fost mereu în afara atenției publice, deși activitatea acestora prezintă mai multe riscuri de corupție din cauza apropierii acestor întreprinderi de guvernare și funcționarii publici. Iar cea mai eficientă cale de a preveni și reduce corupția în întreprinderile de stat și municipale este transparența acestora, implementarea standardelor de guvernanță corporativă și deschiderea datelor privind activitatea întreprinderilor, indicatorii economici, achizițiile publice, angajarea în întreprinderi și alte informații importante despre aceste entități publice”, consideră Viorel Pârvan, unul din autorii raportului.

Cele mai problematice zone de transparență pentru întreprinderile de stat reprezintă „achizițiile publice”, „etica și conflictul de interese”, „granturile și caritatea”. 50 de întreprinderi din cele 68 monitorizate nu au publicat pe pagina web anunțurile de participare la achizițiile publice. Doar întreprinderea de stat „Administrația de stat a drumurilor” a publicat pe web informații despre câștigătorii achizițiilor publice.

Potrivit datelor din Registrul de stat, la data de 1 ianuarie 2019, în Moldova activau 1 552 de întreprinderi de stat și municipale și 4 416 societăți pe acțiuni.