Top 10 regiuni, după numărul de companii. Chișinăul - pe primul loc

  • 6 oct. 2016, 17:03
  • 1 109

Municipiul Chișinău este lider în clasamentul raioanelor după numărul de companii moldovenești și străine. Potrivit datelor unui studiu realizat de Asociația Oamenilor de Afaceri din Moldova, în Chișinău activează peste 19 mii de companii cu capital străin și circa 2 mii de companii moldovenești.

Pe locul doi se situează municipiul Bălți cu 1 881 de entități moldovenești și cu 73 de entități străine.

În top trei raioane după numărul de companii autohtone intră și raionul Ialoveni, pe teritoriul căruia activează 33 de companii. Clasamentul este completat de Ungheni (24 companii), UTA Găgăuzia (24 companii), Strășeni (23 companii), Anenii Noi și Hîncești (câte 18 companii). Mai puțin atractive pentru investitori sunt raioanele Orhei și Cahul, unde activează câte 17 și respectiv, 15 companii.


La capitolul companii străine, raioanele înregistrează un număr mai mare de unități. După Chișinău și Bălți, pe locul trei se plasează raionul Orhei cu 819 companii. Pe următoarele poziții se află raionul Ialoveni cu mai puțin de 776 de companii, UTA Găgăuzia cu 690 de companii, Cahul cu 616 companii, Ungheni cu 581 de companii și Strășeni cu 564 de companii. Raioanele Soroca și Hîncești sunt mai puțin atractive pentru investitorii străini, acestea înregistrând un număr mai mic de 500 de companii.


Datele studiului mai arată că în Republica Moldova activează peste 32 de mii de companii autohtone cu circa 290 de mii de angajați. Companiile străine sunt într-un număr de peste 2000 de companii.

Studiul a fost prezentat în cadrul celui mai important eveniment economic din țară Moldova Business Week, ce are loc în perioada 4-7 octombrie.