Tatiana Ștamburg, fotograf, membru al Uniunii Designerilor din Rusia, membru al Guild of Artists SUA

  • 7 dec. 2017, 15:18
  • 1 631
  • 1

Noi, de fiecare dată cu interes aflăm despre istoriile oamenilor noștri, care au reușit să aibă succes peste hotarele țării. Noi suntem mândri de ei! Tatiana Ștambul - este o adevărată descoperire pentru țara noastră. Ea este un fotograf care s-a născut și a copilărit în Moldova, și a atins culmile succesului în lumea nouă. Cu alte cuvinte, și-a trăit, pe deplin visul american. Să aflăm care este istoria ei, și să vedem, ce fel de lucrări are ea în palmarezul său.

 Aveți un grafic încărcat, o viață trăită din plin, și fotografia ocupă foarte  mult timp.

Eu am numeroase proiecte, și acest lucru mă bucură cu adevărat. Mai mult ca atât, în fiecare an mă strădui să expun lucrările mele la diverse expoziții. Mai particip și pe la festivaluri și concursuri, în calitate de membrul al juriului. Mai am, de asemenea și proiecte comerciale.  În curând, planific să-mi editez propria carte-album, care, necesită mult timp și putere. 

Ce fel de carte va fi aceasta?

O carte adevărată, care va cuprinde cele mai bune lucrări de-ale mele, din tot parcursul carierei mele în domeniul fotografiei. Cartea va fi lansată în trei limbi - rusă, engleză și spaniolă, deoarece, eu planific s-o promovez în mai multe țări. 

 Nu credeți că vă asumați prea mult?

Nu. În țările occidentale este dezvoltată fotografia, și trăind ani de zile departe de casă, în Europa și SUA, am realizat că, a face fotografie pe piața occidentală, nu doar că este posibil, ci mai este și interesant. 

Primele voastre expoziții au avut loc în Moldova. Nu vă doriți să editați cartea și-n limba română?

În Moldova eu m-am născut și am copilărit, eu tare iubesc această țară. În română, chiar și dacă mă voi decide să editez, atunci numai câteva exemplare. Pot spune că, în Moldova, deocamdată, nu există piață de extindere, și nu-mi provoacă interes să lucrez în asemenea condiții. În schimb, în Moldova, patrimoniul cultural este foarte bogat. De aceea, anume aici, eu planific să organizez următoarea expoziție aniversară. 

Să ne întoarcem la începutul carierei voastre artistice. Când ați decis să deveniți fotograf?

Mai degrabă, îmi doream să devin pictoriță, căci am studiat la Școala de Pictură din orașul Orhei. Dar, să mă dezvolt în această direcție, m-a ajutat Istoria Fotografiei. Noi ne mutasem deja la Moskova, eu eram în concediu de maternitate, și când aveam timp liber, mergeam la cursurile de fotografie ale Olgăi Sviblova. Eram măcinată de istoria fotografiei, și o studiam cu mare interes. În acea perioadă adoram lucrările lui Alexandr Rodcenko, experimentele lui cu compoziția diagonală, de asemenea, lucrările lui  Moholy-Nagy, André Kertész, Robert Capa. În timpul cât copilul meu creștea, eu am ajuns la concluzia că, vreau să-mi perfectez studiile în domeniul fotografiei. În anul 2000 am finisat "Institutul de Educație Umanitară și Tehnologii Informaționale" din Moscova, la specialitatea "Fotografie artistică". Și eram foarte mulțumită cu decizia pe care am luat-o.  

 

Creația semnifică jertvire. Ce ați jertvit pentru carieră?

Eu niciodată nu m-am gândit la acest lucru. Faptul că am născut și am educat doi copii, a fost un indicator al stopării drumului meu în domeniul artistic, făcând drumul spre succes să fie puțin mai lung, dar eu sunt extrem de fericită că am o familie împlinită, și că mă ocup cu lucrul care mă inspiră. Niciodată nu trebuie să te axezi doar asupra ta, și atunci, nu vor apărea probleme de acest gen. (Zâmbește.)

Cum și când a venit primul succes? 

Prima mea expoziție impotantă s-a desfășurat în anul 2002, la Chișinău. Era un ciclu de lucrări cu denumirea "Femeia din Moldova". Prezentarea a avut un mare succes, lucrările mele au fost apreciate nu doar de public, ci și de oamenii care împărtășesc domeniul fotografiei. Dar, succesul adevărat l-am obținut după ce participasem la expoziția "Liniștea nordului", care a avut loc în orașul Sankt-Petersburg, în anul 2009. Lucrările din acest ciclu sunt păstrate în muzeul "Rosphoto" din Sankt Petersburg. Apropo, aceste lucrări au îmbibat, așa numitul stil al meu, în ceea ce privește fotografia.

Care proiect v-a adus cea mai multă inspirație artistică? 

Cred că, acest proiect a fost proiectul "Podurile", care a fost prezentat la Moskova în anul 2012. El a fost foarte important pentru mine, el mi-a ajutat să-mi formez o nouă idee asupra limitelor, care sunt impuse de societate, și dorința majoră de a lupta cu ele. Eu încerc prin lucrările mele artistice, să inspir și alți oameni la fapte mărețe.
 

 

Puteți să ne descrieți evoluția lucrărilor voastre? 

Eu pot să vă spun că, lucrările mele de acum, au foarte multe în comun cu lucrările inițiale. S-a schimbat doar modul de a reda istoria. Ce ține de lucrul asupra proiectelor, sunt mult mai rapidă, la capitolul organizatoric. Cu anii, modul meu de lucru nu s-a schimbat prea mult, ci a devenit mai conturat.

Povestiți-ne despre proiectele comerciale. Apropo colaborați și cu reviste? 

Colaborez cu revistele extrem de rar, interes comercial de la revistele din Russia, practic nu-l am. Sumele care ni se propun, sunt mici. Cu revistele din SUA și Europa, ceva nu a mers. Cel mai des lucrăm cu clienții, care ne propun mult mai mulți bani. Eu am un preț anume, care-l discut cu clienții mei. Eu sunt gata să realizez orice proiect, cu orice tematică. 

E complicat să faci comenzi care aduc bani? 

Depinde. Uneori, există proiecte comerciale care sunt dificil de realizat, pentru că ceva nu merge.Dar nu doar proiectele comerciale pot fi cu ghinion. Proiectele artistice pot fi greu de realizat, spre exemplu, cum a fost cu proiectul "75 zile din viață", pe care l-am prezentat la Barcelona, în anul 2011. Era un ciclu de lucrări, care întruchipau străzile întunecate ale Barcelonei, o experiență cu adevărat dificilă, în primul rând, din punct de vedere moral. 

Ați obținut succes în profesia care este legată, în mare parte de bărbați. Cum ați reușit, și cum v-a schimbat succesul ?

Eu mult călătoresc și mult muncesc. Pentru a face o fotografie calitativă și artistică, trebuie multă perseverență. Mulți bărbați așteaptă din partea mea lucrări drăguțe, însă, eu fac doar poze cu un conținut semnificativ și profund, care sunt scumpe, din punct de vedere financiar, și care sunt foarte apreciate.