Super-bogaţii lumii cumulează o avere de 6.000 de miliarde de dolari. De ce se tem miliardarii

  • 31 oct. 2017, 10:07
  • 2 707

Super-bogaţii din întreaga lume deţin cea mai mare concentraţie de bogăţie de la începutul secolului al XX-lea (perioada numită ”epoca de aur a SUA”), totalizând acum 6.000 de miliarde de dolari, arată un studiu al UBS. Potrivit mediafax.ro, miliardarii şi-au majorat averea cumulată la nivel global cu aproape 20% anul trecut, mai mult decât dublul PIB-ului realizat de Marea Britanie. În prezent, există 1.542 de miliardari în dolari în întreaga lume.

Autorul principal al raportului a declarat că clienţii săi miliardari sunt preocupaţi de creșterea inegalităţii dintre bogaţi şi săraci, care ar putea duce la o grevă.

”Suntem într-un punct de inflexiune, spune Stadler. Concentrarea bogăţiei este la fel de ridicată ca în 1905, este vorba de ceva despre care miliardearii sunt îngrijoraţi. Problema este puterea de multiplicare, care face ca banii mari să fie şi mai mari şi întrebarea este în ce măsură este viabil acest lucru şi în ce moment va interveni societatea şi va reacţiona advers. Acum suntem de doi ani în vârful celei de-a doua epoci de aur”, a declarat autorul raportului.

Autorul studiului a mai spus că ”întrebarea de un miliard de dolari” ţine de modul în care societatea ar reacţiona la concentrarea atâtor bani în mâinile câtorva persoane.

Anterior, Fondul Monetar Internaţional a afirmat că guvernele occidentale ar trebui să forţeze primii 1% dintre persoanele cu venituri mari să plătească mai multe impozite, pentru a încerca să reducă nivelurile periculoase de inegalitate.

Deţinerile miliardarilor au crescut în medie cu 17% în medie anul trecut, datorită performanţelor puternice ale companiilor şi investiţiilor lor, în special în domeniul tehnologiei şi al produselor de bază. Randamentul mediu al miliardarilor a fost dublu faţă de cel atins de pieţele bursiere mondiale şi cu mult mai mare decât ratele medii ale dobânzii de doar 0,35% oferite pentru depozitele bancare din Marea Britanie.