Sunt hobby-urile relevante? Le trecem în CV?

  • 21 oct. 2016, 15:56
  • 920

Sunt hobby-urile relevante într-un interviu de angajare? Ce facem cu pasiunile? Le trecem sau nu în CV? Ultimul paragraf din CV este cel în care majoritatea persoanelor descriu ceea ce fac cu plăcere sau ce le preocupă în mod deosebit. O fac însă fără a spune ceva neapărat interesant sau original. Îți place să desenezi şi eşti pasionat de artă? S-ar putea să nu îl intereseze prea mult pe angajator, dacă jobul este în domeniul contabilităţii. Interesul pentru desen și artă ar putea fi apreciat, dacă aplici pentru un job la o firmă de arhitectură, de exemplu.

CV-ul este, probabil, cel mai important instrument aflat la îndemâna angajatorului în a decide dacă vei fi invitat la un interviu pentru un loc de muncă. Trebuie să fie un document concis și orientat pe poziția dorită. În cazul în care eşti solicitantantul unui loc de muncă, s-ar putea să te întrebi dacă este necesar să incluzi şi hobby-urile în CV-ul tău. Răspunsul însă, nu este la fel de simplu cum pare a fi. Sunt pasiunile și interesele relevante? Ar trebui să specifici în CV hobby-urile doar în cazul în care acestea sunt relevante profesional şi arată interes față de locul de muncă pentru care aplici?

De exemplu, interesul de a scrie pe propriul blog este un avantaj, când aplici pentru o poziție editorială. Un interes față de desen și artă ar putea fi apreciat când aplici pentru un loc de muncă la o firmă de arhitectură. Ideea este să nu incluzi în CV tot ce-ţi place să faci. Te numeri printre milioanele de oameni care se bucură de vizionarea de meciuri de fotbal? Această pasiune nu te va ajuta în obținerea locului de muncă, la cele mai multe companii. Este irelevantă!

Vrea compania de recrutare să treci lista de hobby-uri în CV-ul tău?

Într-o descriere a cererii de angajare, de obicei, nu se va spune în mod explicit că angajatorul vrea să audă de interesele tale din afara serviciului. Cu toate acestea, poţi să-ţi faci o idee despre ceea ce îşi doreşte uitându-te la ce tip de personalitate caută. În cazul în care are nevoie de cineva care este serios și automotivat, a menționa hobby-urile tale poate să nu fie cea mai bună idee. În cazul în care compania are nevoie de cineva care să aducă idei noi în birou, arătând că ai un interes în pasiunile creative, cum ar fi muzica sau fotografia, poate fi de folos. Dacă nu eşti sigur, cel mai bine este să te rezumi la realizările educaționale și de muncă.

Se pot „traduce” pasiunile în abilități?

La angajare, în general, şefilor nu le prea pasă ce îţi place să faci în timpul liber, cu mici excepţii, când faci ceva notabil. Dacă în timpul liber ești un antrenor talentat, de exemplu, acest lucru poate să demonstreze că ai abilităţi de leadership şi că eşti capabil să strângi lumea în jurul tău pentru a atinge un scop comun. Voluntariatul în alte ţări va demonstra companiei că eşti capabil să interacţionezi cu oameni din diverse culturi. Dacă pasiunile tale nu pot fi transformate în abilităţi necesare noului job, atunci s-ar putea să aibă un impact negativ asupra şanselor tale de angajare.

Te ajută hobby-urile la noul loc de muncă?

CV-urile sunt menite să arate că ai ceea ce este nevoie (și chiar mai mult) pentru a depune o muncă excepțională pentru un anumit job. În general vorbind, pasiunile nu au nici o legătură cu asta. Cu toate acestea, managerii te pot întreba despre interesele tale în timpul unui interviu,pentru a înțelege mai bine cum eşti ca persoană și dacă ţi s-ar potrivi mediul lor de lucru. Altfel, de multe ori este mai bine să aștepţi ca angajatorul să te întrebe. Pe scurt, cele mai multe CV-uri trebuie să fie concise și să atragă atenția departamentului de resurse umane.

Acestea fiind spuse, de obicei, este cel mai bine, să nu treci în CV pasiunile tale cu excepția cazurilor în care acestea te ajută în mod specific la locul de muncă. Ia în considerare că în unele cazuri pasiunile tale pot face din tine un candidat mai atractiv.