Statul vorbește de predictibilitate, dar organele de control comit devieri în raport cu businessul

  • 2 nov. 2018, 12:20
  • 396

Există diferențe dintre un control de stat conform procedurilor descrise în lege și cum de fapt acesta are loc în realitate. În practică, potrivit celor relatate de oamenii de afaceri, organele de control și inspectorii comit devieri de la principiile fundamentale ale controlului, sunt comise abuzuri și încălcate drepturile agentului economic, susțin cei 31 de oameni de afaceri, care au participat la masa rotundă organizată de Camera de Comerț și Industrie, filiala la Edineț în data de 31 octombrie.

Potrivit unui comunicat al IDIS „Viitorul”, un exemplu este Serviciul Fiscal de Stat, care utilizează controalele de stat asupra unui agent economic ca instrumente de presiune și ajutor în favoarea unei companii concurente.

Deși pe „hârtie” businessul poate contesta în judecată acțiunile ilegale ale inspectorilor și actele neîntemeiate ale organului de control, din experiențele oamenilor de afaceri astfel de cazuri sunt puține, necesită eforturi mari, iar deciziile judecătorești, în mare parte, sunt în favoarea instituțiilor de stat.

Printre problemele care au tangență cu controlul de stat businessul mai notează abuzurile comise de executorii judecătorești în privința agenților economici și onorariile exagerate încasate de aceștia de la companii în rezultatul procedurilor de executare.

La fel, sunt menționate abuzurile administratorilor în insolvabilitate, care utilizează toți banii companiei administrate pentru salarizarea proprie, iar angajații întreprinderii nu primesc salarii de ani de zile sau primesc salarii reduse la jumate.

În concluzie, oamenii de afaceri au declarat că pentru a îmbunătăți situația în domeniul controalelor de stat, businessul consideră necesar de a schimba sistemul actual orientat spre sancțiuni pe un sistem al controlului de stat orientat spre prevenirea săvârșirii încălcărilor de către agenții economici.

Acest sistem presupune obligația de îndrumare a agenților economici în vederea aplicării corecte și unitare a prevederilor legale, consultarea businessului, fără aplicarea sancțiunilor pentru orice încălcare depistată și oferirea timpului suficient pentru remedierea problemelor.

Totodată, este nevoie de dezvoltarea instrumentelor în afara justiției, spre exemplu medierea, pentru a reduce din eventualele litigii în instanțele de judecată, care nu mai sunt credibile pentru business.

Masa rotundă a fost organizată de către IDIS „Viitorul”, în cadrul Agendei Naționale de Business (ANB), în parteneriat cu Camera de Comerț și Industrie și cu sprijin din partea CIPE (Center for International Private Enterprise).