Situația din Moldova, pe agenda de astăzi a Consiliului de Afaceri Externe al UE

  • 18 mar. 2019, 10:22
  • 300

Situația din Republica Moldova se află pe agenda ședinței Consiliului Afaceri Externe (CAE) al Uniunii Europene, care are loc astăzi la Bruxelles.

Miniștrii de externe din țările membre ale blocului comunitar vor proceda la un schimb de păreri cu referire la perspectivele politice în relațiile UE cu Republica Moldova după recentele alegeri legislative, potrivit site-ului Consiliului.

Potrivit agendei, chestiunea privind R. Moldova se va discuta după ora 10 (Ora Bruxelului).

La 26 februarie 2018, miniștrii de externe ai UE au desfășurat un schimb de opinii cu privire la Republica Moldova. În concluziile sale, Consiliul și-a reafirmat angajamentul de a consolida asocierea politică și integrarea economică dintre UE și Republica Moldova, pe baza acordului de asociere. Consiliul a subliniat importanța continuării punerii în aplicare a procesului de reformă, care a început în 2016.

În concluziile sale aprobate acum un an, Consiliul a criticat faptul că la adoptarea noului sistem de vot Chișinăul nu au ținut cont de recomandările Comisiei de la Veneția. Miniștrii europeni au subliniat că în aceste condiții de o importanță vitală este asigurarea de către autoritățile moldovene a unor alegeri parlamentare transparente, deschise și credibile.

De asemenea Consiliul a cerut Chișinăului continuarea implementării reformelor, dublarea eforturilor în lupta contra corupției, aprofundarea reformării sistemului judiciar și accelerarea investigării fraudei bancare de proporții din 2014.

Consiliul Afaceri Externe se reunește lunar și este alcătuit din miniștrii afacerilor externe din toate statele membre ale UE.