Și polițiștii au nevoie de protecție, mai ales că au un regim special

  • 7 iun. 2019, 11:42
  • 2 011
  • 4

Unora le poate părea neobișnuită afirmația din titlul acestui material. Cum, adică polițiștii, care, în virtu­tea obligațiilor de serviciu, stau la straja ordinii de drept, a securității cetățenilor și a respectării legii de către aceștia, au și ei nevoie de protecție și sprijin. Da, și chiar primesc acest suport, este convins Vitalie Re­beja, liderul sindical din cadrul Co­misariatului de poliție Râșcani. Dân­sul ne-a comunicat că membrii de sindicat din organizația lor, angajați din poliție, pe zi ce trece se conving tot mai mult că anume sindicatele sunt acea instituție care vine mereu în susținerea salariaților.

„Deși sunt ales în calitate de lider sin­dical nu chiar de mult timp, pot afirma cu certitudine că pe zi ce trece tot mai mulți angajați ai comisariatului doresc să devină membri ai organizației sindicale. Da, recu­nosc, deocamdată numărul membrilor lasă de dorit. Dar această lacună va fi lichidată, pentru că tot mai mulți polițiști se conving că sindicatele nu numai că le oferă sprijin material, dar și juridic, în caz de necesitate, îi familiarizează cu drepturile salariaților, beneficiază de anumite înlesniri datori­tă Contractului colectiv de muncă etc.”, a menționat Vitalie Rebeja.

În această ordine de idei, bunăoară, s-a menționat faptul că tinerii angajați, care nu cunoșteau despre cele șapte zile de concediu plătite adăugător doar membrilor de sindicat, au aflat despre aceas­tă facilitate doar asistând la una din șe-dințele sindicaliștilor. „Noi nu îi obligăm pe angajații noștri să adere la sindicat. Prin exemple concrete, le explicăm polițiștilor avantajele de a fi membru al sindicatului”, a menționat liderul.

Printre reușitele sindicaliștilor, Vitalie Rebeja a concretizat că nici un membru al sindicatelor nu poate fi admonestat ori sancționat pentru o oarecare încălcare de disciplină de către conducerea instituției fără acordul sindicatelor. Numai după ce sindicatele se conving că angajatul pentru cutare sau cutare încălcare merită anu­me această pedeapsă și nu alta mai dură, după avizul sindicatelor, angajatul este sancționat. Totodată, polițiștii pot bene­ficia de consiliere psihologică. În cadrul comisariatului de poliție Râșcani există o cameră specială de relaxare și consiliere, dotată cu un fotoliu de masaj pentru per­soanele care au nevoie.

Alt fapt care atestă implicare nemij­locită a comitetului sindical este acela ce ține de respectarea contractului indivi­dual de muncă. Și Rebeja vine cu exem­ple concrete. Specificul activității noastre, spune dumnealui, deseori impune an­gajatul să lucreze peste program.  Adică mai mult de 150 de ore pe lună. Și anume sindicatele urmăresc și cer administrației respectarea cu strictețe a acestor norme. Noi am întocmit un registru în care fixăm cu acuratețe toate orele pe care anga-jatul le-a lucrat peste norma lunară și in­sistăm ca administrația să-i compenseze zilele lucrate peste normă cu alte zile de odihnă.

La rugămintea noastră de a ne comu­nica despre alte motivații aplicate de co­mitetul sindical, domnia sa ne-a vorbit despre biletele de odihnă și tratament în instituțiile curative din tară. Despre ajutorul material oferit doamnelor care beneficiază de concediu de maternitate și susținerea tinerilor în înscrierea în programul Prima Casă. Apropo, nu a uitat să ne comunice liderul că, recent, un angajat al poliției de investigații criminale a și primit apar­tament. Este semnificativ ajutorul atunci când un tânăr specialist primește aparta­ment și nu achită integral suma de 20 de mii de euro imediat, dar eșalonat conform programului. Evident că nu uită sindicatele nici de doamnele polițiste care sunt pre­miate de 8 martie, Ziua internațională a femeilor. În vacanța de vară, copiii primesc bilete de odihnă în tabere la prețuri mult mai mici.