Sfaturi pentru părinții care se întorc la muncă

  • 9 mar. 2017, 15:52
  • 1 838

Este destul de dificil sa te intorci la munca dupa un concediu de maternitate, mai ales pentru ca ingrijitul copiilor este deja un job full-time. Cu toate acestea, trebuie sa iti amintesti ca firmele sunt interesate doar de detaliile profesionale relevante, si tu singur trebuie sa inveti sa iti combini viata personala si cea profesionala pentru o cariera reusita.

Noi avem cateva sfaturi pentru parintii care se intorc la munca dupa perioada concediului de maternitate:

1. Ingrijirea copiilor este prioritara

In primul rand trebuie sa ai un plan bine conturat privind cine va avea grija de copii atunci cand tu esti la munca, precum si un plan de rezerva pentru situatiile de urgenta. Acest plan trebuie sa exista inainte sa mergi la interviuri de angajare, ca sa nu te trezesti ca trebuie sa renunti la jobul de vis pentru ca nu are cine sa aiba grija de cei mici. De asemenea, indiferent de cat esti de bun la ceea ce faci, nicio companie nu te va sustine daca intarzii mereu la job sau lipsesti din cauza complicatiilor in familie.

Ai putea sa cauti o pozitie care iti ofera flexibilitate sau pentru care ai putea sa lucrezi de acasa, insa daca acest lucru nu este posibil, este esential sa ai un plan pentru ingrijirea copiilor. Nu arati profesionalism daca amani un interviu in ultima clipa pentru ca nu are cine sa stea cu copiii.

Inainte sa te angajezi, gaseste pe cineva de incredere care sa-si asume angajamentul de dadaca – poate sa fie un membru al familiei sau o bona angajata printr-o firma specializata in asa ceva.

2. Fii atent la programul de munca

Cand ai programat un interviu, asigura-te ca ai destul timp inainte si dupa acesta. Nu vrei sa nu poti pleca de acasa la timp pentru ca bona nu a aparut, asa ca fii precauta si cheam-o un pic mai devreme, si asigura-te ca poate sa stea pana ajungi tu acasa, indiferent cat de mult se poate prelungi interviul.

De asemenea, cand discuti o posibila oportunitate, trebuie sa stii exact care poate fi programul tau daca vei fi angajat – flexibilitatea este grozava pentru ca astfel ai acces la mai multe oportunitati, insa daca nu este cazul, comunica acest lucru destul de repede la inceputul procesului de angajare sau revenire la vechiul job, ca sa verifici daca programul tau este fezabil.

Incepe cu intrebari privind programul, o zi tipica de munca, asteptari – daca acestea coincid cu ale tale, grozav. Daca nu, incearca sa negociezi un program reciproc avantajos.

3. Tranzitia – reintegrarea in piata muncii

Odata ce ai gasit un post, primele saptamani de tranzitie vor fi destul de dificile. Aminteste-ti ca e normal sa-ti fie dor de copii, si stabileste un plan de comunicare cu persoana care ii ingrijeste. De asemenea, ai putea instaura un calendar comun, ca fiecare sa poata vedea cand cealalta persoana va fi intr-o sedinta sau nu va putea comunica. Coordonarea in comunicare este esentiala. Gandeste pozitiv ! Revenirea la job este un pas normal in cariera oricarei mame iar copii vor intelege ca nu pot sta tot timpul doar cu tine. Explica din timp copilului ca trebuie sa vii la munca, dar ca il iubesti la fel mult, chiar daca nu stai toata ziua cu el. In plus, copilul trebuie asigurat ca pleci dimineata insa revii intotdeauna “pana la masa de seara” sau orice alt moment de referinta pentru copil.

Cu cat esti mai relaxata cu atat integrarea in piata muncii va fi mai usoara iar cariera ta poate sa evolueze fara sa afecteze viata de familie.

Poate fi socant sa te intorci la munca dupa o perioada mai lunga de stat acasa, insa daca planifici momentul cum trebuie iti poti oferi sansa la mai multe oportunitati. Daca urmezi aceste sfaturi, tranzitia ta va fi una usoara pentru toata familia.