Sfaturi pentru a crea un CV

  • 9 aug. 2017, 13:14
  • 1 138

Conținutul unui CV - Înainte de a începe să îți creezi un CV, este recomandat să te uiți la mai multe modele pentru care se axează asupra dezvoltării unei conștiințe de sine în termeni de calitate și relevare a propriilor calități care trebuie să fie accentuate în CV-ul tău. Înainte de a începe să enumeri informații cum ar fi abilități, instruiri etc., este de dorit să le abordezi prin intermediul sistemului SAKE (Max Eggert): S - Skills (abilități), A - Attitudes (atitudini), K - Knowledge (cunoștințe), E - Experience (experiență).

Astfel, gândește-te la abilitățile tale cheie, comportamente care sunt adecvate pentru lumea afacerilor, cunoștințele și experiențele care te pot ajuta să îți duci sarcinile la bun sfârșit cu succes. Fă o listă cu punctele tale forte ( experiență, educație, sau atitudini și trăsături de caracter) și punctele tale slabe asupra cărora trebuie să mai lucrezi. Atunci când ți-ai format o imagine cuprinzătoare a avantajelor și dezavantajelor pe care le deții, vei putea foarte ușor să accentuezi elementele pe care angajatorii le caută, să elimini deficiențele și mai târziu să lucrezi asupra eliminării lor.  

Scriere - Un CV nu ar trebui să conțină greșeli gramaticale. Dacă CV-ul tău conține o eroare, ai putea părea o persoană nepregătită temeinic din punct de vedere al gramaticii, nepăsătoare, neatentă, superficială sau indiferentă. Gramatica și scrierea corectă sunt esențiale. Oricine poate face câte o greșeală minoră, însă prea multe greșeli gramaticale îți pot transforma CV-ul într-unul care să fie respins de către viitorul tău angajator. Așadar este mai bine să îți revizuiești CV-ul de mai multe ori înainte de a-l finaliza pentru a te asigura că nu ai erori gramaticale. Dacă vrei să fii sigur, cere unei alte persoane  să îți revizuiască CV-ul.

Fii specific - Nu îți crea CV-ul astfel încât să sune a o poveste generală. Dacă ai ceva anume de menționat despre tine, fă-o cât mai succint, astfel încât să te diferențiezi față de restul candidaților. Majoritatea oamenilor merg pe ideea de cu cât mai multe informații scrii în CV, cu atât mai bine. De fapt, este mai important să scrii numai lucruri concise, cu câteva mici excepții.

Claritate și structurare - un CV bine structurat indică o persoană organizată. Câmpurile ar trebui separate astfel încât, la o primă privire asupra documentului, să se vadă clar unde se află fiecare informație în parte. Ordinea informațiilor trebuie să fie logică, cu cele mai relevante informații, în funcție de importanță - nu în funcție de relevanța lor pentru tine, ci relevanța pentru pentru compania la care aplici. Structura CV-ului trebuie să se potrivească celei pe care consideri că angajatorul respectiv o urmărește. Dacă aplici pentru un post unde sunt esențiale anumite abilități și cunoștințe și tu ai aceste trăsături, evidențiază-le.

Cronologie - Informația ar trebui aranjată în ordine cronologică. Primul element scris într-o categorie trebuie să fie cel mai recent. Atunci când se trece la partea cu educația, prima trebuie să fie școala la care înveți la momentul actual. Apoi trebuie să ordonezi elementele unei categorii de la cel mai recent la cel mai îndepărtat din punct de vedere cronologic.

Personalizare - Nu trimite același CV la toate organizațiile. Un CV ar trebui adaptat în funcție de fiecare companie în parte, pentru a ținti exact spre ceea ce organizația are nevoie, pentru ca tu să poți primi ”undă verde”. Spre exemplu, atunci când aplici pentru un post la o agenție de publicitate, experiența ta în sondajele de opinie este probabil să fie foarte semnificativă și trebuie evidențiată. Însă, dacă aplici pentru un post de contabil, experiența menționată mai devreme poate fi menționată, dar nu va ieși neapărat în evidență.

Acces selectiv - Clasifică și selectează informațiile în funcție de cele mai importante și cele mai puțin importante. Informațiile care nu sunt necesare nu trebuie să fie cuprinse în CV, spre exemplu viața personală sau motivele pentru care s-a încheiat ultimul contract de muncă.

Lipsa de experiență - CV ar trebui să se concentreze asupra secțiunii de educație și abilități. Prezintă profilul unei persoane care, în loc de experiență, deține abilități de lucru în condiții de stres, disponibilitate de călătorie, adaptabilitate și dorința de perfecționare. În secțiunea dedicată educației, prezintă în detaliu toate informațiile care descriu instruirile și dezvoltarea ta din acest punct de vedere. Poți prezenta o varietate de activități pe care le-ai desfășurat în domeniul educației care pot fi interpretate ca și experiență.

Numeroase posturi temporare și lucrul în cadrul a diferite profesii - acest lucru sugerează faptul că inclusiv la această companie nu vei rămâne pentru multă vreme sau faptul că nu te concentrezi asupra unei anumite cariere. Problema va fi rezolvată în felul următor: nu vei meționa anumite poziții ocupate, mai ales dacă nu se află în domeniul postului la care dorești să aplici. Ai grijă să menționezi cea mai importantă realizare din postul de cea mai lungă durată, la fel ca și abilitatea de adaptare ușoară, că îți place să lucrezi cu oamenii și de asemenea provocările postului.