Secretul succesului printre străini. Vlad Rusu despre cum și-a deschis o afacere în Campalto

  • 1 apr. 2019, 15:48
  • 440

Într-o perioadă în care mulți moldoveni, dar și italieni, se plâng că viața în Peninsula Italia este din ce în ce mai grea, există și excepții. Un moldovean, originar din raionul Fălești, a descoperit secretul succesului printre străini - a deschis o afacere în una din cele mai frumoase regiuni ale Italiei. Vlad Rusu este proprietarul unui mic restaurant din orașul Campalto, regiunea Veneția.

-Cum a început totul?

- Vreau să spun, mai întâi de toate, că am fost și voi rămâne patriot țării mele. Iubesc Moldova și mereu am fost cu gândul că mă voi întoarce acasă, însă lucrurile au luat o altă întorsătură. De mic îmi plăcea să gătesc și nu mi-a fost greu în alegerea profesiei. Mama era deja stabilită aici și am decis să fac Școala de Bucătar în Italia. Au fost cei mai frumoși ani din viața mea. După care, au urmat cursuri de perfecționare și schimburi de experiență în mai multe orașe ale Veneției.

- Să înțeleg că de aici a apărut ideea undei astfel de afaceri?

-Da! Am lucrat mulți ani în diferite hoteluri și restaurante. Inițial am început ca bucătar după care, prin multă muncă, am devenit șef-bucătar. Mi-a venit ideea într-o zi: de ce nu aș fi bucătar-șef în propriul restaurant? Mult timp am căutat locul potrivit și l-am găsit. Este situat într-un mic orășel de lângă Veneția, unde, de fapt, și eu locuiesc. Cunosc aproape toți locuitorii de aici și am decis să fac ceva pentru ei, pentru că, pe lângă bucate gustoase și vin ales, oraganizez o dată pe săptămână karaoke, ca oamenii să mai uite de rutina zilnică.

-Au fost grele începuturile?

-Sincer să fiu... destul de greu. Nu este totul așa ușor precum pare. La început, problema principală a fost lipsa banilor, după care, căutarea unui personal calificat și care să facă față tuturor situațiilor. Încetul cu încetul, s-au rezolvat toate problemele. Important e să-ți păstrezi calmul.

-Nu te-ai gândit să-l transformi într-un restaurant moldovenesc?

-De la început aveam așa gânduri, dar pentru că am terminat aici școala și am gustat din tradițiile italiene, am decis că ar fi mai bine să fie unul italian. Nu este unul obișnuit. Pe pereții localului avem atârnate peste 300 de sticle de vin pe gustul fiecăruia.

-Vin și clienți moldoveni?

-Da, vin. Nu sunt într-un număr foarte mare, dar au devenit deja fideli. Mă bucur foarte mult când îi văd, pentru că printre ei mă simt ca acasă.

-Te gândești să te întorci acasă sau chiar să deschizi o afacere similară în Republica Moldova?

-Îmi vine greu să răspund la această întrebare. Nu cred că aș putea să o iau iarăși de la zero. Mai mult de atât, am format o familie aici care mereu mă susține indiferent de situație. Dar cel mai mult mă îngrijorează situația din țara noastră. Nu sunt sigur că aș vrea să-mi cresc copiii acolo.