Salariul minim garantat în sfera gaze, mai mare decât cel stabilit de Guvern

  • 3 iun. 2019, 15:23
  • 414

De la 1 mai curent, cuantumul minim garantat al sala­riului în sectorul gaze este 3746 de lei, a anunțat Mar­gareta Strestian, președinta Federației Sindicatelor Lu­crătorilor din Industria Chimică și Resurse Energetice, în cadrul Forumului Comisiei de Tineret a federației. Evenimentul a avut loc recent la Institutul Muncii.

Liderul sindical a precizat că, deși o hotărâre a Guvernului pre­vede că acest cuantum este de 2775 de lei, de la 1 mai, Convenția colectivă la nivel de branșă stipu­lează că la lefurile pe care le ridică angajații membri de sindicat din sectorul gaze se aplică coefici­entul de complexitate de 1,35. Astfel, în urma negocierilor, sindi­catul de ramură a obținut pentru sfera gaze salarii mai mari.

Margareta Strestian a menționat că o nouă Convenție colec­tivă la nivel de branșă a fost sem­nată de FSCRE și administrația „Moldova-gaz” la sfârșitul anului 2017. După aceasta, la 18 din 20 de întreprinderi din sfera gaze, în care există organizații sindicale afiliate federației, au fost semnate noi contracte colective de mun­că, ce prevăd mai multe facilități și garanții sociale, inclusiv pen­tru tineri. În prezent, conduce­rea federației poartă negocieri cu administrația „Moldova-gaz”, pentru ca salariații din această sferă, care sunt membri de sindi­cat, să beneficieze de tichete de masă.

Prezent la Forumul Comisiei de Tineret a FSCRE, Oleg Budza, președintele CNSM, a remarcat că restanțele angajatorilor la pla­ta cotizațiilor sindicale constituie una dintre principalele probleme care urmează a fi soluționate.

Amenzi usturătoarepentru neplata cotizațiilor

„La etapa actuală, aceste restanțe către toate federațiile sindicale se estimează la peste 5 mln. de lei. În acest sens, CNSM a elaborat un proiect de comple­tare a Codului contravențional, care prevede amenzi angajato­rilor care admit restanțe la plata cotizațiilor sindicale. Ca urmare a acestor restanțe, unii membri de sindicat sunt lipsiți de ajutoare materiale. În Azerbaidjan, anga­jatorului care admite o asemenea încălcare i se aplică o amendă de 1000 de dolari SUA”, a relevat președintele CNSM.

Elena Stoica, președinta Co­misiei de Tineret a CNSM, a subliniat că anual membrii co­misiei desfășoară peste 10 ore sindicale în diferite instituții de învățământ.

„Tinerii trebuie să obțină di­ferite facilități și garanții sociale în contractele colective de mun­că la nivel de unitate”, a punctat liderul sindical. Elena Stoica a relevat că membrii Comisiei de Tineret a CNSM au pregătit un set de propuneri și revendicări pentru noul Guvern, pe segmen­tul îmbunătățirea condițiilor de muncă și de trai ale tinerilor.

Roman Țurcan, președintele Comisiei de Tineret a FSCRE, a menționat că șase reprezentanți ai federației au realizat proiecte în cadrul Școlii sindicale, astfel încât au fost îmbunătățite mai multe contracte colective de muncă la nivel de unitate.

Participant la forum, Daniel Chiriac, reprezentant al Federației Sindicatelor Libere și Indepen­dente „Petrol–Energie” din Ro­mânia, a menționat că este mem­bru de sindicat de nouă ani și nu a fost forțat de nimeni să adere la organizația sindicală. „Petrol-Energie” reunește 50 de mii de membri de sindicat, dintre care 15-20 la sută sunt tineri.

Andrei Ivașina, membru al Sin­dicatului „Ukrneftegazprofsoiuz”, a remarcat la forum că în pre­zent sindicatul pe care îl repre­zintă reunește 144 de organizații sindicale primare, 94 de mii de membri de sindicat, dintre ei 67 de mii sunt muncitori, ingineri, specialiști, 1100 de studenți și 27 de mii de pensionari care au ac­tivat anterior în acest domeniu. Din numărul total al membrilor de sindicat al „Ukrneftegazpro­fsoiuz”, peste 16 mii sunt tineri. Sursa citată a remarcat că, potri­vit Convenției colective la nivel de ramură din Ucraina, femeile beneficiază de o zi liberă pe lună, care este plătită.

Pentru prima dată în ultimii 15 ani, Forumul Comisiei de Ti­neret din cadrul FSCRE a găzduit delegații din România și Ucraina. În cadrul forumului, au fost abor­date aspecte comparative ale legislației muncii din RM, România și Ucraina, cu privire la protecția tinerilor, aspecte privind motivația apartenenței la sindicat, partene­riatul social în sfera muncii.