Să aplic la un job dacă nu am experiența necesară?

  • 2 sept. 2016, 18:56
  • 1 881

Este întrebarea celor mai vigilenți candidați în momentul în care vor noi experiențe în carieră. Da, există și situații în care poți aplica, iar CV-ul tău poate atrage frumos atenția.

Tocmai ai descoperit jobul care, după titlul, sună exact așa cum îți dorești. Dar, la o privire mai atentă, cere 10 ani experiență în domeniu, un MBA și chiar un portofoliu relevant de proiecte și clienți pentru care ai lucrat. Chiar dacă ai ceva experiență în domeniu, nu îndeplinești toate aceste cerințe. Întrebarea este să aplici sau va fi o pierdere de timp, atât pentru tine, cât și pentru recrutor? Răspunsul depinde de la situație, la situație și, da, sunt și circumstanțe care te avantajează și CV-ul tău poate ieși în evidență dintre sute de profiluri.

Primul pas este să analizezi cum te poziționezi față de cerințele obligatorii ale jobului. Ai experimentat măcar o parte dintre ele sau acum îți îmbunătățești cunoștințele și mergi la cursurile de MBA? Ai un proiect antreprenorial la care lucrezi în timpul liber și pentru care realizezi proiecte frumoase? Este un avantaj pe care îl poți folosi abil. Ține cont și de faptul că nu este întotdeauna necesar să îndeplinești 100% dintre cerințele unui job, adesea create pur și simplu pentru a elimina oamenii care sunt total nepotriviți. Cerințele vin să-ți creeze o idee despre cunoștințele și abilitățile necesare pentru a realiza un job, însă poți să fii pe drumul cel bun și dacă ai mai puțini ani de experiență.

Pe de altă parte, dacă cerințele jobului sunt cu mult peste experiența și pregătirea ta, cel mai bine este să-ți reconsideri aplicarea și să te orientezi spre o poziție care ți se potrivește. Sau alege o altă strategie. În loc să aplici direct, trimite companiei CV-ul tău. Povestește că îți place jobul și ești interesat(ă) să lucrezi în companie pe o poziție care să se potrivească experienței tale. Sunt și cazuri în care poți obține unul dintre acele roluri frumoase pentru care nu a existat un anunț.

Acoperă în mod abil diferențele 

E vorba de ruperea acelor bariere care, la prima vedere, par de neînvins. Identifică abilitățile, cunoștințele și experiența cerute de job și gândește-te ce avantaje poți să aduci la masa jocului astfel încât să fii pe picior de egalitate. De exemplu, poate nu ai 10 ani de experiență în managementul unei echipe, dar ai fost lider într-un ONG, apoi ai lucrat în două star-upuri unde ai fost team lider pentru echipe mici. Evidențiază aceste realizări în CV-ul tău și povestește experiențele în scrisoarea de intenție, astfel încât managerii să te cunoască mai bine și să identifice acele abilități de care au nevoie pentru noua poziție deschisă în companie.

Demonstrează că ești minunat, nu le spune 

Cel mai bun mod de a convinge un recrutor este să-i arăți ce poți să faci exact. În scrisoarea de intenție, poți include un paragraf despre provocările jobului și cum plănuiești să le faci față. Sau creează o prezentare Power Point cu idei pentru îmbunătățirea businessului. Sunt cele mai bune metode pentru a demonstra că îți iei în serios rolul și profilul tău nu poate fi ignorat.

Iată și alte metode creative pentru a te evidenția:

– Gândește „out of the box” și pregătește un CV creativ. Găsești idei aici.– Creează o documentare despre companie și un plan de campanie exact pe acele probleme actuale.– Adaugă o prezentare video în CV, va face diferența.– Pregătește o campanie altfel: poți alege să „angajezi” un manager și să publici pe site-ul personal cerințele. Poți obține „aplicări” și mult mai multe invitații la interviu decât în cazul unui CV clasic.

Împrietenește-te cu un angajat din companie 

Networking-ul îți este cel mai bun prieten în situații când ai dileme. În locul unui anunț de job, de multe ori, scris impersonal, mult mai eficient poate fi un angajat din companie gata să-ți ofere detalii esențiale. Mai întâi, verifică dacă ai o persoană în lista de prieteni care îți poate face legătura cu cineva din compania pe care o vizezi. Ai de câștigat și dacă abordezi direct un angajat sau chiar recrutorul. Sunt ocazii excelente pentru a te face remarcat și pentru a-ți spori șansele de a primi un rol care ți se potrivește.