Regulile de etichetă la birou

  • 10 mar. 2017, 13:13
  • 4 253

Chiar dacă cea mai mare parte a timpului o petrecem la serviciu și ne simțim mai ca acasă, acest lucru nu înseamnă că trebuie să ne relaxăm prea mult la birou. Sunt anumite reguli care trebuie respectate pentru a lăsa o impresie bună și pentru a păstra relațiile prietenoase cu colegii. Probabil, multe dintre lucrurile pe care le vom expune mai jos le faci fără să-ți dai seama, dar pentru ca să fii sigur că ai un comportament corect la oficiu, Joblist.md a elaborat o listă cu câteva reguli de etichetă.

Serviciul presupune faptul că trebuie să fii organizat, respectiv, trebuie să te obișnuiești să-ți organizezi eficient timpul. Fii punctual și respectă ora la care trebuie să fii la muncă sau la anumite întâlniri. Dacă ai nimerit într-o situație neprevăzută și vei ajunge mai târziu la serviciu, imediat anunță-ți șeful sau colegii.

Salută-ți șeful și colegii cu un zâmbet plăcut. Faci parte dintr-o companie, iar toți angajații împreună formați un organism comun. Trebuie să menții relații bune cu fiecare, în loc să te izolezi în cabinetul tău și să discuți doar cu cei cu care interacționezi.Fii atent la modul în care te îmbraci. Dacă în compania în care lucrezi aveți un dress-code, respectă-l, iar dacă nu vi s-a impus o anumită uniformă, alege haine decente. La fel, femeile trebuie să fie atente la machiaj, manichiură și bijuterii. Acestea nu trebuie să fie exagerate.

Folosește corect bunurile companiei și spațiul de lucru. Nu este corect să utilizezi în scopuri personale telefonul de serviciu, imprimanta sau automobilul. La fel, ai grijă să păstrezi curățenia atât la locul tău de muncă, cât și la locul de muncă al colegilor. Masa ta de lucru poți să o personalizezi, dar ai grijă să nu exagerezi cu decorarea acesteia.

Fii atent la modul în care comunici cu colegii. Păstrează un ton calm, indiferent dacă discuți despre o problemă sau ești în criză de timp. Evită să fii gălăgios, acest lucru va deranja oamenii din jurul tău.

Respectă o ușă închisă. Nu trebuie să dai buzna într-un cabinet străin. Bate la ușă, apoi întreabă respectuos dacă ai voie să intri. Uneori o ușă închisă înseamnă că persoana respectivă este ocupată sau nu vrea să fie deranjată. În acest caz, intră doar dacă e o urgență.

Clarifică problemele legate de serviciu în privat. Sub nicio formă clienții nu trebuie să te vadă certându-te cu un coleg. Acest lucru denotă lipsă totală de profesionalism. Dacă apare vreo problemă, discut-o în privat doar cu persoana în cauză.

Străduiește-te să nu mănânci la masa de lucru. Mirosurile de mâncare ar putea deranja colegii tăi, mai ales dacă ai adus produse care miros puternic, cum ar fi salam afumat, pește sau ceva ce conține ceapă și usturoi. Dacă nu aveți un loc special amenajat unde să poți mânca, pregătește un pachte pentru prânz care să miroase cât mai puțin sau chiar deloc.

Pune telefonul pe silențios sau setează o melodie care să nu facă întreg cabinetul să tresară. La fel, dacă obișnuiești să asculți muzică, conectează niște boxe și dă-le la volum mic. Nu folosi căștile pentru că nu vei auzi când colegii te vor striga.

Fiecare companie este individuală și își setează propriile reguli nescrise. Totuși, anumite lucruri trebuie respectate indiferent de statut sau poziție. Eticheta la birou este la fel de importantă ca eticheta la masă sau în alte situații, pentru că aceasta are scopul de a asigura o atmosferă caldă și echilibrată la locul de muncă. Respectă aceste sfaturi, iar colegii, cu siguranță, vor remarca acest lucru și își vor face o impresie bună despre tine.