Reguli de urmat ca să ai succes în viață

  • 3 ian. 2017, 15:49
  • 8 029
  • 5

Se spune că un mare om de succes a fost întrebat odată dacă îi place munca pe care o face, iar răspunsul său a fost unul surprinzător: "eu nu am muncit nici măcar o zi în toată viaţa mea". Când a fost rugat să argumenteze răspunsul, a explicat faptul că îi place aşa de mult ceea ce face, încât el nu consideră asta muncă!

În cartea sa intitulată "The Unheavenly City", Dr. Edward Banfield de la Universitatea Harvard prezintă rezultatele unuia dintre cele mai întemeiate studii despre succes şi stabilirea obiectivelor. Concluzia la care a ajuns a fost aceea că toţi oamenii de succes au în comun o anumită atitudine mentală, pe care el a numit-o perspectiva pe termen îndelungat. Adică, înainte de a face ceva puteţi determina importanţa activităţii respective, măsurând impactul pe care l-ar putea avea asupra vieţii dumneavoastră în viitor.

Alte studii au evidenţiat altfel de... adevăruri. Earl Nightingale, specialist în teorii motivaţionale, definea succesul ca fiind "realizarea progresivă a unui obiectiv măreţ", iar tenismanul Arthur Ashe Jr. spunea că “succesul este o călătorie, nu o destinaţie". Tot analiştii precizează că "orice persoană care îşi stabileşte un obiectiv măreţ, se dedică acestuia sută la sută şi face tot ce îi stă în putinţă pentru a-l îndeplini, este o persoană de succes".

"Elimină gândirea populară"

Și expertul american în leadership John C. Maxwell are o părere interesantă: "Prea mulţi oameni acţionează fără să gândească, crezând că au gândit alţii pentru ei. Oamenii de succes gândesc pentru ei"! "Cei mai de succes oameni din lume au un lucru în comun: gândesc diferit de toţi ceilalţi" - acesta este motto-ul bestseller-ului "How successful people think" ("Cum gândesc oamenii de succes") al lui John C. Maxwell. Iată trei dintre cele mai importante sfaturi din carte:

  1. "Gândirea este o disciplină. Dacă vrei să fii mai bun la ea, antreneaz-o"; "Dă-ţi seama care sunt lucrurile pe care trebuie să te concentrezi şi aplică regula 80-20. Regula spune că 80% din energia ta trebuie alocată celor mai importante 20% dintre activităţi. Nu poţi niciodată să fii peste tot, să ştii pe toată lumea şi să faci totul. Dacă faci mai multe lucruri deodată, eficienţa ta scade cu 40%; "Oamenii deştepţi colaborează cu alţi oameni deştepţi".
  2. "Elimină gândirea populară, care de obicei înseamnă să nu gândeşti deloc. Prea mulţi oameni acţionează fără să gândească, crezând că au gândit alţii pentru ei. Oamenii de succes gândesc pentru ei"!
  3. Trebuie să știi cum să te comporți.

"Milionarii care s-au îmbogățit prin propria muncă au ceva în comun: perseverența, în special în fața eșecurilor. Au reușit să-și adune forțele și au încercat iar. Perseverența te face de neoprit și îți permite să descoperi ce nu funcționează pentru ca treptat să găsești soluția care dă rezultate. Este cea mai simplă formă de a-ți face norocul cu mâna ta. Cei care perseverează au intr-un final noroc", spune și Thomas C. Corley – cel care a studiat viețile și obiceiurile a 177 de milionari care s-au îmbogățit prin propriile forțe.

"Fiecare dintre toți antreprenorii care au participat la studiul meu și care au realizat averi impresionante erau de asemenea și foarte pasionați", mai subliniază Thomas C. Corley. "Pasiunea pentru ceea ce faci te împinge să mergi mai departe, să depui efort și să investești multă energie fără să ți se pară că faci ceva dificil. Pasiunea îi împinge pe oameni să se dedice țelurilor lor și le oferă energie, perseverență, concentrare și puterea de a trece peste eșecuri sau greșeli. Îți oferă un fanatism care te împinge să-ți depășești limitările și obstacolele care îți pot apărea în cale".

"Trebuie să știi cum să te comporți și cum să reacționezi în preajma oamenilor", este de părere Corley. Pentru că până la urmă, "nimeni nu poate obține succesul fără o echipă de alți oameni orientați către succes".

Și, nu în ultimul rând, “succesul este deseori obținut de cei care nu știu că eșecul e inevitabil”, după cum spunea Coco Chanel.