Reguli de etichetă la birou

  • 24 iul. 2019, 10:50
  • 831

Indiferent de locul unde lucrați sau de poziția pe care o ocupați în cadrul unei companii, existe anumite norme implicite și de bun simț, pe care majoritatea le respectă, contribuind astfel la crearea unui mediu plăcut la birou. Este important să te comporți la birou într-un mod politicos și prietenos pentru a avea succes în carieră.

Citiți aceste Reguli de etichetă la birou și aplicați-le zi de zi 

Nu mâncați în spațiul de lucru. Indiferent că mâncați o salată de vară sau o shaorma, mirosul mâncării se răspândește în întreg biroul, deranjandu-i pe colegi. Mergeți în spațiul de luat masă sau la restaurant. 

Folosiți căștile dacă ascultați muzică. Nu vă forțați colegii să asculte muzica pe care o preferați, folosiți căștile. 

Temperatura ambianța. Înainte de a porni sau opri aerul condiționat întrebați-vă colegii, poate cineva este bolnav, sau se simte confortabil cu temperature curentă. 

Telefonul pe vibrații. Nu opriți sonorul telefonului mobil doar când sunteți la ședințe sau întâlniri, ci și când vă faceți treaba curentă. În felul acesta colegii nu își vor da seama dacă vă conversați pe Facebook sau Whatsup. 

Cunoașteți numele colegilor. Chiar dacă faceți parte dintre persoanele cu o memorie nu foarte bună, căutați să rețineți numele și poziția fiecărui coleg, în felul acesta știți cu cine aveți de-a face. 

Parfum cu moderație. Chiar dacă sunteți foarte încântați de noul vostru parfum, evitați să îl folosiți în exces. La fel cum un birou care miroase a mâncare nu este plăcut, la fel și unul cu prea mult parfum poate fi deranjant. 

Nu vă certați în public. Dacă aveți ceva de reproșat unui coleg, nu declanșați o ceartă în văzul tuturor, nu încărcați negativ atmosfera din birou. Aveți o discuție calmă undeva retras față de ceilalți colegi. 

Bolile contagioase. Nu veniți la birou atunci când aveți o boală contagioasă, indiferent cât de multă treabă aveți, sau dacă este o simplă viroză. Nimănui nu-I place să fie bolnav, iar prezența cuiva contagios într-un spațiu mic și închis crește riscul de îmbolnăvire a tuturor. 

Bijuterii cu moderație. Nu veniți încărcați de bijuterii sau alte accesorii agasante visual.Un ceas, un inel, o brățara pot fi suficiențe că să vă simțiți bine. 

Fiți punctual. Aplicați punctualitatea și la birou nu doar la întâlnirile importante. În felul acesta colegii se vor simți respectați, iar voi veți avea parte de mai multă apreciere. Învață să folosești timpul în favoarea ta! 

Nu folosiți porecle. Deși folosirea poreclelor poate încuraja camaraderie și spiritul de echipă, poate însă și jigni, mai ales dacă folosiți apelative denigratoare. 

Nu râdeți de unul singur. Dacă vă apucați să râdeți în hohote în față monitorului, colegii vor fi deranjați, și în plus își vor da seama și că nu lucrați, ci pierdeți timpul. 

Pentru o carieră de succes nu este suficient să fii foarte bine pregătit, ci și să ai relații bune cu colegii de muncă și partenerii de afaceri. Așadar, dezvoltă-ți inteligență emoțională și păstrează etichetă atât la birou cât și în viață privată.