Regiunea în care se produc cele mai scumpe vinuri din lume

  • 30 sept. 2019, 13:38
  • 1 092

În cele mai prestigioase vii din Burgundia, jandarmii patrulează zi şi noapte în timpul recoltatului pentru a-i descuraja pe hoţii de struguri.

"Cu cât recolta este mai slabă, cu atât creşte riscul de furt", susţine un viticultor francez, scrie AFP, preluată de Agerpres.

Un ciorchine de aici, unul de dincolo pentru ca să nu se vadă, viile sunt în fiecare an ţinta hoţilor. Un fenomen care afectează întreaga Franţă, dar care s-a agravat în ultimii ani pe fondul scăderii recoltelor.

"Aici sunt cele mai pestigioase vii din regiunea Cote d'Or. Prejudiciul este enorm când au loc furturi. Prezenţa jandarmilor ne linişteşte", a explicat Vincent Gros, care conduce domeniul viticol Gros Frere et Soeur, care produce vinurile Echézeaux şi Clos de Vougeot, şi ale cărui vii produc, alături de cele ale domeniului Romanée-Conti, unul din cele mai scumpe vinuri din lume.

"Atunci când se fură struguri, se fură munca pe un an. Iar strugurii noştri au o valoare comparabilă cu cea a aurului. Am început să instalăm camere de luat vederi în cele mai sensibile zone", susţine Vincent Gros, un tânăr viticultor de 32 de ani.

Profilul hoţilor? Deseori este vorba de un viticultor ale cărui vii au fost afectate de îngheţ, grindină sau prea mult soare. "Când recolta este prea mică, este tentant să mergi la furat de structuri. Este nevoie doar de un foarfece de grădină şi de o găleată. Atunci când sunt 40 de hoţi, treaba poate merge foarte repede", spune Vincent Gros.

La începutul recoltatului, culegătorii înarmaţi cu foarfece au început să culeagă cu grijă strugurii preţioşi. În acest timp, pe drumurile din jurul parcelelor, doi jandarmi patrulează pe bicicletă.

"Oamenii ştiu că suntem folositori. Aceasta ne face mai simpatici", spune unul din cei doi jandarmi care pedalează cu ochii pe parcelele de vie.

Acestea nu sunt singurele santinele care păzesc viile. În ţinută de camuflaj, doi membri ai unei unităţi de intervenţie urmăresc şi ei parcelele de vie de pe motocicletele lor de teren. Obiectivul lor "să supravegheze şi să îi descurajeze pe hoţi, dar şi să îi sensibilizeze pe viticultori cu privire la riscul de furt al recoltei şi de materiale", precizează sergentul major Manuel Fernandes.

Pe perioada nopţii, trei jandarmi patrulează prin zona în maşină. Din când în când, sting farurile şi urmăresc rândurile de vie cu ajutorul unui binoclu cu vedere pe timp de noapte pentru a-i surprinde pe hoţi.

Aceste patrule ale jandarmilor au fost puse la punct în regiunea Brugundia, unde terenurile viticole sunt înscrise în patrimoniul Unesco, după recolta proastă din 2016 şi multiplicarea cazurilor de furt.