Reforma fiscală a lui Trump aduce bani și unor angajați din România

  • 21 feb. 2018, 9:14
  • 1 541
  • 1

Furnizorul american de sisteme electronice și design software Plexus, prezent în România prin centrul de design și teste de la Oradea, va acorda un bonus excepțional în valoare totală de circa 13 milioane de dolari angajaților din piețele unde activează, angajații români urmând să primească până la 3.800 lei (aproximativ 1.000 dolari) de persoană. 

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider Compania argumentează decizia prin faptul că reforma fiscală recentă din SUA îi va permite să repatrieze, la costuri eficiente, aproximativ 500 milioane de dolari din lichiditățile offshore. 

Ca urmare, Plexus a stabilit un plan revizuit de alocare de fonduri, prin care intenționează să finanțeze creșterea investițiilor, să reducă datoriile, să recompenseze angajații și să crească valoarea deținerilor acționarilor. Noul Cod Fiscal adoptat de administrația Trump prevede, printre altele, reducerea ratei impozitului pe profit de la 35% la 21%, fiind cea mai importantă reformă fiscală de după 1986. 

Potrivit planului companiei, aproape 16.000 de angajați existenți cu normă întreagă și funcții non-executive ai Plexus vor primi un bonus excepțional în valoare totală de aproximativ 13 milioane de dolari în al doilea trimestru al anului fiscal în curs, care se încheie pe 30 martie.

Bonusul va fi acordat și pentru cei aproximativ 1.300 de angajați ai Plexus Oradea, care vor primi între 1.900 de lei și 3.800 de lei de persoană, au transmis pentru Profit.ro reprezentanții Plexus. Plexus este prezentă la Oradea din 2009. 

În iunie 2013, compania și-a mutat activitatea în parcul industrial Eurobusiness din municipiu, deschizând o unitate de producție module electronice și, ulterior, un centru de design, în urma unei investiții inițiale de 30 milioane de dolari. 

Centrul a fost extins în decembrie anul trecut, americanii ajungând la investiții totale de peste 50 milioane de dolari la Oradea. La nivel global, Plexus deține unități de producție și design în 8 țări, iar în anul fiscal 2017, încheiat pe 30 septembrie, a raportat vânzări consolidate de circa 2,53 miliarde de dolari. 

Subsidiara din Oradea a înregistrat vânzări de 114,36 milioane dolari în perioada analizată, în urcare cu peste 36% de la 83,7 milioane dolari în anul fiscal precedent.