Promovarea convenției colective la întreprinderile din construcții

  • 19 feb. 2019, 12:12
  • 529

– Care sunt semnalele legate de apli­carea Convenţiei colective, la două luni de la semnarea acestui docu­ment?

– În acest moment, punem accent pe aplicarea prevederilor convenţiei colecti­ve de muncă din ramura construcţiilor. E adevărat că pe alocuri apar nemulţumiri. Şi noi ştim că, pe măsură ce se iscă neclari­tăţi, sunt formulate propuneri, avem dova­da faptului că documentul este citit de cei care vor să-l pună în aplicare şi nu oricum, ci în mod corect.

– Care este cea mai frecventă sursă de nemulţumire?

– Unii sunt deranjaţi, de exemplu, de faptul că în convenţie este stabilită o pe­nalitate de 0,3 la sută pentru fiecare zi de achitare cu întârziere a salariilor. Această prevedere nu este nouă, dar pentru unii e o bună ocazie să se convingă că aşa pre­vede legea. Pe de altă parte, acest tip de reacţie denotă că este mai comod să ne asumăm mai puţină responsabilitate.

– Până la urmă, legea e adoptată pentru a fi executată…

– Şi, în realitate, majoritatea se confor­mează. Este de înţeles şi faptul că toată lumea se gândeşte la beneficii. La fel ne îngrijim şi noi de condiţiile de muncă şi de atitudinea angajatorului faţă de salariaţi, cei care contribuie la sporirea productivi­tăţii. Or, profit întotdeauna iese. Oricum ai da, nimeni nu lucrează fără profit. În caz contrar, trebuie gândite strategii noi sau închisă întreprinderea. Şi sindicatele sunt interesate să promoveze parteneriatul so­cial, dar şi de faptul ca întreprinderile să fie rentabile, să poată achita salarii, impozite. Fără întreprinderi, nici sindicat nu poate exista.

– În ce mod sunt gestionate situaţiile de acest gen?

– Noi ne dorim ca tot mai multă lume să se implice şi, atunci când sunt motive de nemulţumire, să ni se adreseze nouă, patronatului, structurilor guvernamentale. Oferim explicaţii şi ne orientăm spre reali­zarea convenţiei colective aşa cum ne-am şi pus în plan. Vrem să mergem pe la toate întreprinderile din ramură. Specialiştii sin­dicali merg şi discută, reprezentanţii admi­nistraţiilor de la unităţi reacţionează. Mai rău ar fi dacă ar lua în mână convenţia şi ar da dovadă de o lipsă totală de interes. La fel ar fi şi atunci când, la discuţiile despre acţiunile întreprinse de sindicate, oame­nii s-ar arăta dezinteresaţi, în acest caz ar exista o problemă.

– Vizitele sunt efectuate doar la în­treprinderile la care activează orga­nizaţii sindicale?

– Pentru început, mergem la întreprin­derile pentru care am purtat negocieri. În viitor, avem ca scop să vizităm şi întreprin­deri care nu au sindicat. De fapt, unul din obiectivele noastre este recrutarea de noi membri şi am vrea ca acolo unde este do­rinţă şi înţelegere să creăm sindicat şi să-l afiliem la Federaţia „Sindicons”. Unde nu, ne conducem de vorba înţeleaptă: Nu-i oferi omului ceea ce poate să-şi dobân­dească singur.

– Cum ar putea fi descrisă situaţia actuală legată de aplicarea conven­ţiei?

– Ea este realizată, dar nu întru totul. Este obligatorie pentru toţi şi stabileşte doar prevederi minime. De exemplu, dacă pentru unii salariul minim de 3100 de lei pare a fi mult, pentru alţii e puţin. În indus­tria cimentului, bunăoară, acest cuantum e deja mai mare, dar aceasta nu înseam­nă că textul convenţiei nu se răsfrânge şi asupra lor. Acesta şi este scopul. Am fixat salariul minim, iar cel maxim depinde de posibilităţile întreprinderii şi de puterea de convingere în cadrul negocierilor colective. La fel e şi atunci când vorbim despre coe­ficienţii de complexitate. Sub aspect legal, există foarte multe pârghii, dar depinde de posibilităţi.

– La ce vă aşteptaţi în urma întâlniri­lor avute la întreprinderi?

– Am vrea să implicăm cât mai mul­tă lume, să ne fie adresate întrebări şi să răspundem la ele. Aceasta va permite ca, în viitor, când vom modifica convenţia, să ajungem la un document care să mulţu­mească părţile într-o măsură cât mai mare. Este important ca partenerii de dialog so­cial să înţeleagă cât mai bine care este rolul lor în acest proces.

– Negocierile colective sunt un pro­ces continuu, ce subiecte aveţi acum pe ordinea de zi?

– Noi vrem să înaintăm la Comisia pen­tru consultări şi negocieri colective de ra­mură propuneri ca să fie reluate discuţiile pe marginea iniţiativei de creare a casei sociale a constructorilor, să fie ratificată Convenţia nr. 167 a OIM privind securita­tea şi igiena muncii în construcţii, alte su­biecte legate de intensificarea dialogului social etc.